Companii

Mefin a trecut pe pierdere

19.02.2003, 00:00 12

Producatorul de pompe de injectie pentru motoare Diesel Mefin Sinaia a incheiat anul 2002 cu un pierdere neta de 21 miliarde de lei (0,6 milioane de dolari), fata de un profit net de 48,8 miliarde de lei (1,7 milioane de dolari) in anul anterior. Anul trecut a fost primul din ultimii cinci in care compania a inregistrat pierdere.
Vanzarile companiei, exprimate in dolari, au crescut totusi fata de anul anterior, ajungand in 2002 la 388 miliarde de lei (12,9 milioane de dolari). Exporturile au consemnat in 2002 un regres fata de anul anterior, datorita scaderii cererii de pe pietele extrerne.
Conform ultimului raport semestrial al companiei, printre cauzele inrautatirii situatiei financiare a companiei se numara conjunctura internationala, mai ales tensiunile din zona India-Pakistan, directii in care mergeau 60% din exporturile Mefin.
Compania avea la finalul anului trecut datorii totale in valoare de 98 miliarde de lei (3 milioane de dolari), din care peste o treime reprezinta plati restante. La aceeasi data, sumele pe care Mefin le avea de primit se ridicau la 46 miliarde de lei (1,4 milioane de dolari).
In primele luni ale anului trecut, Mefin a traversat un proces de restructurare concretizat prin masuri de natura tehnologica, manageriala, de marketing si financiara si disponibilizarea 15% din totalul personalului. Programul a avut ca scop imbunatatirea performantelor economice, in perspectiva privatizarii. In prezent, intreprinderea se afla in curs de privatizare. APAPS detine 71,8% din actiunile Mefin.
Societatea a intocmit la mijlocul acestui an un program de restructurare care cuprinde o strategie pe termen scurt pentru echilibrarea situatiei financiare. Masurile vizeaza cresterea cifrei de afaceri pe seama exportului, reducerea costurilor de productie, achizitia de utilaje noi in regim de leasing si aportul de capital al unui investitor strategic. Se are in vedere cresterea de 5% pe an si investitii anuale de 3 milioane de dolari in urmatorii trei ani.
Autoritatea pentru Privatizare si Administratea participatiilor Statului este principalul actionar al Mafin si controleaza un pachet de 72% din actiuni iar societatea se afla in prezent in curs de privazitazre. APAPS a primit initial doua oferte, din partea companiei americane Walbridge Partners Ltd. si a societatii A1 Impex din Cluj. In prezent APAPS mai nagociaza doar cu companie americana in privinta transfrerului pachetului majoritar. De altfel, in prima jumatate a anului trecut Mefin a beneficiat de asisntenta tehnica din partea unei echipe de specialisti ai Walbridge. Asistenta a constat in trensfer de tehnologie si aplicarea unor metode avansate de management.
Mefin are un capital social de 54,4 miliarde lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. Actiunile societatii sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, la categoria a II-a. Actiunile sunt suspendate de la tranzactionare de la finalul anului trecut datorita unei operatiuni de diminuare a capitalului social. Societatea a transferat cu titlu gratuit, potrivit legii o baza sportiva catre Primaria orasului Sinaia. Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Mefin, la finalul anului trecut, a fost de 30.900 de lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companiei este de 2 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO