Companii

Mefin Sinaia da afara 600 de angajati

04.06.2003, 00:00 42

Producatorul de pompe de injectie pentru motoare Diesel Mefin Sinaia, proaspat privatizat, va disponibiliza in perioada urmatoare 600 de salariati din cei aproape 1.900 pe care ii avea la finalul lunii martie. Decizia este efectul programului de restructurare prin disponibilizari colective lansat de APAPS la mijlocul lunii martie, desi societatea a fost deja privatizata.
La finalul aceleeasi luni, companie americana DCI Walbridge Partners a cumparat pechetul de 72% din actiunile Mefin cu 1,35 milioane de dolari si si-a luat angajementul de a mentine 1.300 de angajati pe o perioada de cinci ani. Americanii s-au mai angajat sa realizeze si investitii in valoare doua milioane de dolari.
Primul trimestru al acestui an a adus la Mefin o reducere cu 70% a pierderilor fata de perioada similara a anului trecut, pierderea neta pe primul trimestru fiind de 4,2 miliarde de lei. Cifra de afaceri a inregistrat in aceasta perioada  o crestere de 25% in termeni nominali si a ajuns la 100 miliarde de lei.
In primele luni ale anului 2002, Mefin a traversat un alt proces de restructurare, care pe langa masuri de natura tehnologica a presupus si reducerea personalului cu 15%. Compania a primit atunci asistenta tehnica din partea actualului actionar majoritar.
Dupa ce a inregistrat, incepand din 1997, profituri importante an de an, in 2002 Mefin a inregistrat o inrautaitire a situatiilor financiare si a inregistrat o pierdere de 21 miliarde de lei, datorita pierderii unor piete de export. Compania avea la finalul anului trecut datorii totale in valoare 3 milioane de dolari, din care peste o treime reprezintau plati restante. La aceeasi data, sumele pe care Mefin le avea de primit se ridicau la 46 miliarde de lei (1,4 milioane de dolari).
Actiunile Mefin sunt listate la Bursa, unde au pierdut in ulrimele 12 luni 50% din valoare. Ultimul pret al actiunilor Mefin pe piata a fost de 24,000 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 1,6 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO