Companii

Metro a raportat afaceri de 2 miliarde de euro

Metro a raportat afaceri de 2 miliarde de euro

Eckard Cordes, directorul executiv al Metro Group

19.03.2008, 19:16 12

Grupul german Metro, cel mai mare jucator din comertul romanesc, a avut vanzari de 1,95 mld. euro anul trecut pe piata locala, in crestere cu aproape 30% fata de anul anterior. Metro, care a deschis lista investitorilor straini in comertul cu bunuri de larg consum din Romania in anul 1996, a ajuns la al doilea miliard de euro in 2007, dupa ce a intrat cu a doua divizie, Real Hypermarket si la trei ani dupa realizarea primului miliard de euro in comertul local.
"Piata locala este foarte dinamica si de aceea nu avem planuri concrete pentru extinderea Real in Romania dupa 2010, insa probabil ca nu ne vom opri la 21 de hipermarketuri, ci vom cauta noi oportunitati de expansiune a retelei", a afirmat Eckard Cordes, directorul executiv (CEO) al Metro Group.
Cordes a spus ca grupul cauta noi piete in Europa de Est pentru magazinele de electronice Media Markt si Saturn, ale caror vanzari au fost impulsionate anul trecut de pietele externe. "Daca vom decide sa intram in retailul de electronice in Romania, nu vom face achizitii, pentru ca strategia noastra prevede o dezvoltare organica a acestei divizii", a precizat Cordes.
Reteaua Metro Cash & Carry Romania a raportat o crestere de 11,3% a cifrei de afaceri anul trecut, pana la 1,59 mld. euro, in timp ce hipermarketurile Real au inregistrat vanzari de aproape cinci ori mai mari fata de 2006, ajungand la o cifra de afaceri de 367 mil. euro, pe fondul expansiunii retelei cu 6 unitati.
"Avem planuri de expansiune pentru Metro Cash & Carry pentru 2008. Sunt zone pe care nu le acoperim inca, de aceea cautam oportunitati pentru extinderea retelei pe piata romaneasca", a declarat Frans Muller, CEO al Metro Cash & Carry, fara a da insa mai multe detalii privind viitoarele locatii sau numarul de unitati.
Printre locatiile posibile ar putea fi orasul Deva, potrivit autoritatilor locale citate de agentia Mediafax, sau zonele montane cu potential mare de crestere, dupa cum a declarat anterior Francois Oliver, directorul general al Metro Cash&Carry Romania.
Cel mai nou magazin Metro Cash & Carry a fost deschis in toamna anului 2005, in Baneasa, in Capitala. Frans Muller spune ca investitia intr-o noua unitate Metro Cash & Carry se va ridica la 15-20 mil. euro, suma care include terenul, echipamentele si lucrarile de infrastructura din jurul magazinului. Alte investitii Metro, estimate de reprezentantii grupului la 14-20 mil euro, se vor duce in acest an in proiectul de modernizare a patru unitati Metro Cash & Carry.
La finele anului 2006, doar doua companii derulau in Romania afaceri de peste 2 miliarde de euro, Petrom si Lukoil. Metro Group figura pe pozitia a saptea in clasamentul celor mai mari jucatori din economie pe anul 2006.
In 1996, intr-o perioada cand economia mergea prost, germanii de la Metro au deschis lista investitorilor straini in comertul cu bunuri de larg consum din Romania aducand pe piata reteaua Metro Cash & Carry.
In prezent, reteaua Metro Cash & Carry Romania numara 23 de magazine. In Romania, grupul german detine 85% din Metro Cash & Carry, restul actiunilor apartinand omului de afaceri Ion Tiriac. "Nu prevedem schimbari in structura actionariatului", a precizat Frans Muller.
Conform topului "Cele mai valoroase companii din Romania" editat de Ziarul Financiar in toamna anului trecut pe baza datelor financiare din 2006, Metro valora 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO