Companii

Metro dubleaza numarul de angajati ai centrului IT din Romania pentru a sustine extinderea in retail

Metro dubleaza numarul de angajati ai centrului IT din Romania pentru a sustine extinderea in retail
23.08.2007, 17:55 150

Grupul german de retail Metro intentioneaza sa isi dezvolte subsidiara locala cu activitati de servicii IT pentru companiile din grup, MGI Metro Group Technology Romania, si cauta peste 100 de softisti pe piata fortei de munca.
Numarul angajatilor in cadrul MGI Metro din Romania ar putea ajunge astfel la peste 200 de persoane, pana la finele anului. "Ne consolidam operatiunile IT in afara Germaniei, in Bucuresti. Aceasta dezvoltare face parte din strategia grupului Metro de internationalizare, prin implantarea in locatii noi care sa poata oferi suport IT calificat", informeaza grupul german Metro.
Sediul central al MGI Metro Group Technology se afla la D?sseldorf, in Germania, compania avand subsidiare in Polonia, Rusia, Turcia si Romania.
Dezvoltarea MGI Romania vine sa sustina planurile de extindere ale retelelor de magazine detinute de Metro la nivel global, inclusiv in Romania, unde retailerul se extinde agresiv cu divizia de hipermarketuri Real.
De altfel, structura integrata a grupului a permis companiei Real sa fie, dupa Kaufland, cea mai dinamica retea de hipermarketuri de pe piata, cu 8 unitati deschise in 2006. Cele doua retele Metro pe plan local folosesc in comun spatii de depozitare si au o singura centrala de achizitii.
MGB Metro Group Buying Romania, centrala de achizitii pentru magazinele Metro Cash & Carry si hipermarketurile Real de pe piata locala, a fost infiintata in toamna anului 2005 si colaboreaza cu peste 1.000 de furnizori romani de produse alimentare si alti furnizori pe segmentul non-food. MGB Romania face parte, de anul trecut, din Metro Group Buying International.
Grupul german de retail Metro este in prezent cel mai mare jucator din comertul romanesc, avand operationale 23 de magazine Metro Cash & Carry si 9 hipermarketuri Real. Oficialii Metro Romania au anuntat sistarea extinderii teritoriale pentru reteaua de magazine cash & carry, Real Hypermarket avand, in schimb, planuri de dezvoltare a unui lant de 21 de hipermarketuri pana la finele anului viitor.
Vanzarile Metro Group in Romania au ajuns anul trecut la 1,51 miliarde de euro, in crestere fata de valoarea de 1,245 mld. euro inregistrata in 2005. Metro Cash & Carry Romania a inregistrat in 2006 un profit net de 66,2 mil. euro, in timp ce Real Hypermarket a raportat pierderi, fiind primul an operational pentru magazinele retelei.
Metro nu este singurul grup strain care mizeaza pe softistii romani, investind in dezvoltarea centrelor de suport IT in Romania.
Rompetrol este un alt exemplu de multinationala a carei divizie IT ofera servicii de outsourcing software pentru companiile din interiorul grupului, iar din 2006 si celor din afara acestuia.
Odata cu implementarea strategiei orientate catre servicii, divizia IT din cadrul Rompetrol a oferit servicii de consultanta, dezvoltare si implementare software unor clienti din grup, precum Rompetrol Downstream si Rompetrol Rafinare (Petromidia), dar si unor companii din exterior, precum operatorul aerian KLM sau agentiei de publicitate Odyssey. Ca urmare a acestor contracte, veniturile diviziei au crescut la aproximativ 4,7 mil. dolari, potrivit estimarilor anterioare ale reprezentantilor companiei, dupa ce in 2005 afacerile au fost situate la 750.000 de dolari.
La randul sau Petrom, cel mare mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a anuntat in vara anului trecut o investitie de circa 50 de milioane de euro in implementarea unui sistem de planificare a resurselor companiei (ERP) de catre SAP, cel mai mare producator de solutii software pentru afaceri. Cu o asemenea investitie si cu o echipa construita din circa 100 de consultanti SAP angajati ai companiei Petrom, proiectul reprezinta unul dintre cele mai mari de acest gen din Romania.
Si grupul Raiffeisen a mizat pe forta de munca super-calificata de pe piata locala de IT. In acest an, austriecii de la Raiffeisen au adus pe piata romaneasca divizia de servicii IT Raiffeisen Informatik, avand planificate investitii de 14 mil. euro pentru 2007. Serviciile IT oferite de Raiffeisen Informatik vizeaza companii din exteriorul grupului, in special firme de dimensiuni mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO