Companii

Metrorex: Problemele din traficul de suprafata ne-au mai adus 6 milioane de calatori

27.05.2008, 20:14 10

Metrorex, operatorul retelei de metrou din Capitala, a transportat in primul trimestru al acestui an 46,2 milioane de persoane, cu 6 milioane de oameni in plus fata de aceeasi perioada din 2007.
Potrivit reprezentantilor Metrorex cresterea traficului de calatori cu metroul a fost pe de o parte rezultatul unui trafic de suprafata din ce in ce mai dificil, dar si o urmare a modernizarii parcului de trenuri utilizate. In urma rezultatului din primul trimestru, cand au fost transportati cu 15% mai multi calatori fata de aceeasi perioada a anului trecut, compania a estimat pentru 2008 o crestere totala de 9-10%, dupa ce in 2007 a transportat 165 de milioane de calatori. In ultimii patru ani, potrivit datelor Metrorex, numarul calatoriilor cu metroul a crescut cu 50%. Tot in primul trimestru operatorul metroului bucuresterean a realizat afaceri in crestere cu 77% fata de T1 2007, cauzele fiind aprecierea subventiei de la buget cu 177% si cresterea veniturilor proprii, din transport, inchirieri spatii sau publicitate, cu 35%.
Pentru exercitiul financiar curent Metrorex si-a bugetat o cifra de afaceri de 425 mil. lei (circa 116 mil. euro), in crestere cu 41% fata de 2007, cand a inregistrat venituri de 82 mil. euro. Bugetul de investitii, aprobat in luna aprilie, presupune fonduri de 60 mil. euro, avand ca sursa atat credite cat si alocatiile guvernamentale.
Compania primeste in 2008 subventii de la stat de 37 de milioane de euro.
Metrorex a anuntat si selectarea, in luna iulie, a unui consultant pentru a cincea magistrala de metrou, Drumul Taberei - Universitate, contractul avand o valoare estimata de 13,5 milioane de euro. Dupa elaborarea proiectelor tehnice pentru structura si viitoarele statii pe a cincea magistrala, spre finalul anului va urma si o licitatie pentru executia lucrarilor.
Fondurile necesare pentru constructia liniei de metrou ce va avea noua kilometri si 14 statii au fost estimate la mai mult de 350 de milioane de euro, iar termenul de finalizare este de sapte ani de la inceprea proiectului.
Potrivit ministrului transporturilor Ludovic Orban tot in acest an urmeaza selectarea unui consultant pentru elaborarea unui studiu pentru linia de metrou Piata Victoriei - Otopeni, cu o lungime de 19 kilometri, valoarea constructiei fiind de aproape 244 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO