Companii

Michael Heussen, Argillon: Asteptam stabilizarea industriei energetice

Michael Heussen, Argillon: Asteptam stabilizarea industriei energetice

Michael Heussen, CEO Argillon GmbH

01.10.2007, 00:39 34

Argillon GmbH Germania a transformat punctul de productie din Turda in cea mai importanta capacitate de productie dintre cele trei fabrici de izolatori ale concernului la nivel international. De la o cifra de afaceri de 1,3 mil. de euro in 2004, firma clujeana a ajuns la vanzari de
12 milioane in 2007.
Producatorul de izolatori din portelan de medie si inalta tensiune Argillon Romania, parte a concernului Argillon GmbH Germania, a investit in ultimii trei ani aproximativ 10 milioane de euro in dezvoltarea capacitatilor de productie ale fabricii din Turda, iar in prezent aici se produc 40.000 de tone de izolatori anual.
"Suntem in plin proces de expansiune, deoarece in acest moment folosim doar 70% din capacitatea totala a fabricii. Intentia noastra este sa investim in continuare in dezvoltarea punctului de lucru din Romania, deoarece fabrica din Turda are o importanta foarte mare in businessul concernului, in conditiile in care celelalte fabrici nu pot produce unele tipuri de izolatori din cauza lipsei de echipamente", a declarat pentru ZF Transilvania Michael Heussen.
Potrivit conducerii companiei, in prezent, peste 95% din productia realizata in Romania este destinata exportului, principalele piete fiind Europa si America de Nord. "Nu am fost pana acum foarte interesati de piata interna deoarece stagneaza la un nivel destul de scazut, mai ales datorita instabilitatii din industria energetica, instabilitate generata de privatizarile in curs sau abia finalizate. E posibil insa ca acest lucru sa se schimbe in perioada urmatoare, iar piata sa se dezvolte accelerat incepand de anul viitor", a mai spus Heussen.
Potrivit acestuia, la nivel mondial piata izolatorilor e pe un trend ascendent, ca urmare a cresterii investitiilor in domeniul energetic. "Consumul de energie este tot mai mare de la an la an, iar in aceste conditii un rol important il au fabricile de echipamente electrice din asa-numitele low-cost countries, deoarece pot sa asigure solutii mai ieftine de productie", a precizat CEO Argillon GmbH.
Acesta a mai spus ca, avand fabrica din Turda, Argillon poate sa faca fata concurentei din China si India, deoarece, pe langa faptul ca se reduc costurile, punctul de productie din Romania nu are nici problemele cu nivelul calitativ si cu termenele de livrare, existente in alte tari low-cost.
Conducerea Argillon GmbH estimeaza pentru anul fiscal 2006-2007, care se incheie luna aceasta, o cifra de afaceri de 160 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut. In aceeasi perioada Argillon Romania va realiza o cifra de afaceri de 12 mil. euro, dupa ce in 2004, momentul preluarii, compania nu depasea o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro. "Scopul nostru a fost sa rentabilizam afacerea din Romania, deoarece potential de dezvoltare exista. Dimensiunile companiei din Turda a fost unul dintre principalii factori care au contribuit la decizia noastra de a investi pe piata romaneasca", a mai spus Michael Heussen.
Fabrica din Turda produce peste 100 de tipuri de izolatori de inalta tensiune, iar principala piata de desfacere este cea externa. Concernul german a achizitionat fabrica din Turda, judetul Cluj, in 2004 si in acelasi an s-au investit aproximativ
300.000 de euro in capacitatile de productie.
Anul acesta in februarie la conducerea fabricii din Turda a fost adus Michael Heussen, care l-a inlocuit pe Danut Pop.
In urmatoarele luni din 2007, functia de director general in cadrul Argillon Romania va fi preluata de un manager local, Sorin Nutiu. "Am fost trimis la Turda pentru a dezvolta cateva proiecte, insa de conducerea viitoare a fabricii se va ocupa tot un roman, deoarece un manager local poate intelege mai bine realitatile romanesti si, in plus, nu exista bariera de limbaj sau de mentalitate", a precizat Heussen.
Acesta a mai spus ca, in perioada in care a condus afacerile din Romania ale grupului Argillon, unul dintre proiectele realizate a fost construirea unui departament de vanzari care sa comercializeze produsele companiei, atat pe piata locala, cat si pe pietele din Europa de Est.
Inainte de a fi achizitionata de concernul german, firma din Turda se numea Izocer SA si exista pe piata din 1991. Numarul total de angajati ai Argillon Romania este de 550 de persoane, iar actionarul majoritar este Argillon GmbH Germania, cu 98,6% din actiuni. Pana in 2002, compania germana a facut parte din concernul Siemens AG, in 2003 lansandu-se actuala companie Argillon GmbH.
In acest moment, grupul german are ca actionar majoritar fondul de investitii american KKR (Kolberg Kravis Roberts & Co), care insa si-a anuntat intentia de a vinde afacerea Argillon unui alt investitor.
"Este un lucru normal ca un fond de investitii sa preia un business, iar in momentul in care l-a facut profitabil sa il vanda. Nu s-a luat deocamdata o decizie cu privire la viitorul cumparator, procesul de negocieri fiind in derulare", a mai spus CEO Argillon GmbH.
In opinia acestuia, oricare ar fi viitorul actionar majoritar este putin probabil ca strategia de dezvoltare a fabricii din Romania sa fie schimbata.
Grupul german Argillon activeaza pe patru divizii, cele mai importante fiind cele de catalizatori si izolatori.
In Romania, grupul e prezent doar cu productia de izolatori, iar pe langa fabrica din Turda Argillon mai detine alte doua puncte de productie pentru aceeasi divizie in Germania si Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO