Companii

Michelin: 10 mil. euro intr-o noua linie de productie

15.07.2003, 00:00 34

Producatorul de anvelope Michelin, unul dintre liderii mondiali ai domeniului, va incepe in luna septembrie lucrarile la o noua capacitate de productie in Zalau, o investitie estimata la zece milioane de euro.
In noua facilitate se va produce cord metalic - o componenta de baza a anvelopei, practic scheletul acesteia - pe care in prezent Michelin il importa, a declarat pentru Ziarul Financiar Cristina Hanganu, director de comunicare al Michelin Romania.
"Am inceput de anul trecut sa producem cord metalic intr-un atelier mai mic din cadrul fabricii Silvania din Zalau, pentru a acoperi o parte din nevoile de productie. Pana acum, atelierul a mers foarte bine, iar produsele realizate au indeplinit conditiile necesare de calitate, astfel ca grupul a decis sa extinda aceasta activitate. Noul atelier va fi construit de la zero, pe un teren situat la circa un kilometru de fabrica", a precizat Hanganu.
"Noua capacitate, care este prevazuta pentru a acoperi in intregime nevoia de cord metalic pentru cele doua fabrici din Romania (Silvania Zalau si Victoria Floresti - n.r.), va deveni functionala in septembrie 2004. Estimam ca in trei ani, vom ajunge la 300 de angajati pentru aceasta activitate, mai mult decat dublu fata de numarul din prezent (130)", a adaugat reprezentanta Michelin.
Compania franceza Michelin a cumparat in august 2001 trei fabrici de anvelope ale grupului Tofan, Silvania Zalau, Victoria Floresti si activitatea de resapare Tofan Recap, 20 de depozite cu vanzare, precum si intreaga retea de puncte de vanzare francizate Automaxima. Acestea au fost incluse in cadrul unei companii de tip holding, Michelin Romania. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa cea mai vehiculata suma este de 80 de milioane de dolari, bani incasati de fondul de investitii Nomura International si omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul grupului.
Din momentul achizitiei pana la sfarsitul anului trecut, grupul francez a investit in Romania circa 26 de milioane de euro. In cinci ani, compania intentioneaza sa dubleze capacitatea de productie a fabricilor din Romania, spuneau recent oficialii firmei. Michelin are un plan de investitii pe o perioada de noua ani, din 2001 pana in 2010, care prevede investitii de minimum 60 de milioane de euro.
Potrivit oficialilor Michelin, grupul a realizat anul trecut in Romania o cifra de afaceri de 76 mil. $ si estimeaza pentru acest an vanzari de circa 90 mil. $. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO