Companii

Mihai Anghel, Cerealcom Dolj, a aplicat pentru "Primul siloz"

Mihai Anghel, Cerealcom Dolj, a aplicat pentru "Primul siloz"

Mihai Anghel

04.08.2009, 00:00 437

Zilele trecute, Mihai Anghel, administratorul Cerealcom Dolj, a aplicat pentru obtinerea licentei de depozit in cadrul programului "Primul siloz", compania sa detinand o capacitate de depozitare de 350.000 de tone. Dupa verificarea depozitelor, in conditiile in care acestea vor indeplini conditiile pentru functionare, cele tehnice si financiare impuse de autoritati, compania va plati o taxa de 100 de lei pentru a primi licenta de depozit, valabila pe o perioada de 5 ani.

"Vom avea in schimb costuri cu energia electrica, cu procesele de pastrare a temperaturii, care trebuie mentinuta constanta la 15-20 de grade, pentru a nu crea daunatori", explica proprietarul companiei.

Proprietarii care vin sa depuna cerealele in silozurile lui Anghel vor da 2 euro/tona in fiecare luna, ca taxa de depozitare, ceea ce inseamna ca intr-un an Cerealcom Dolj ar putea primi 8,4 mil. euro daca depozitele ar functiona la capacitate maxima. Spatiile sunt folosite insa si pentru productia proprie si pentru cea pe care Anghel o cumpara in fiecare an de la fermieri locali. Anul acesta, pentru achizitia de cereale si plante tehnice din piata interna va contracta un credit de 14,3 mil. euro de la BCR.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca la sfarsitul saptamanii trecute au fost depuse cereri in vederea obtinerii licentelor de depozit pentru o cantitate de aproximativ 3 mil. tone de cereale si seminte, adica jumatate din capacitatea totala care urmeaza sa fie autorizata.

 

10 mil. euro din grau si rapita

Antreprenorul din Olt a obtinut o productie de 60.500 de tone de grau si 12.000 de tone de rapita, a caror valoare se ridica la aproximativ 10 mil. euro daca se calculeaza la un pret mediu de 100 euro/tona de grau si 300 de euro/tona de rapita.

"Am cultivat 11.000 de hectare cu grau si am avut o productie de 5,5 tone/ha, cu aproape 30% mai putin decat estimasem initial. De vina au fost seceta din prima parte a verii si ploile din ultima perioada. Pe cele 4.000 de hectare de rapita, am avut o productie medie de 3 tone/ha", spune Anghel. Anul trecut, productia de grau a Cerealcom Dolj s-a ridicat la 62.000 de tone, in conditiile in care suprafata destinata acestui tip de cultura a fost cu 1.000 de hectare mai mica. Conditiile meteo foarte bune i-au adus insa omului de afaceri o productie medie de 6,2 tone/ha, de aproape doua ori mai mare decat media nationala.

"La floarea-soarelui si la porumb asteptam recorduri. Am irigat suprafata de porumb in mai, am trecut cu bine de perioada critica, iar acum speram sa obtinem 12 tone la hectar", crede Anghel, care a cultivat 5.000 ha cu porumb si aceeasi suprafata cu floarea-soarelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO