Companii

Mihai Lungu intra iarati in industria carnii

11.08.2003, 00:00 342

Dupa aproape doi ani, timp in care s-a ocupat de industria zaharului si de productia de carne de porc, Mihai Lungu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a revenit la compania pe care a creat-o, la inceputul anilor '90, producatorul de mezeluri Gourmet.
Revenirea lui Lungu nu s-a petrecut oricum, ci a coincis cu vanzarea celor 10% din actiunile pe care le mai avea in cadrul companiei pe care a creat-o.
"Imi voi incepe activitatea la Gourmet de la 1 septembrie. Vom definitiva o strategie pe urmatorii doi-trei ani, relatiile cu clientii si proiecte. Abia mi-am vandut actiunile, dar voi ramane ca administrator al companiei," a spus Lungu la sf=rsitul saptam=nii trecute pentru Ziarul Financiar. El nu a dorit sa precizeze care a fost suma pentru care si-a vandut actiunile.
Cumparatorul actiunilor a fost actionarul majoritar, un investitor austriac.
Daca in cadrul companiei, intoarcerea lui Lungu a fost privita ca un semnal de relansare a companiei, pe piata carnii acest lucru ar putea insemna reaprinderea unei dispute mai vechi.
"Problema este ca, in perioada in care am fost secretar de stat am fost copartas la niste decizii, care pe unii i-a nemultumit. Revenind, ma voi implica in Asociatia Rom=na a Carnii, dar numai ca membru simplu, desi nu mai sunt atat de popular ca acum doi-trei ani", a afirmat Lungu.
In calitate de administrator al companiei, el se va implica si in problemele ARC, dar doar in masura in care activitatea ARC are legatura cu acest business.
Pe vremea cand era secretar de stat la Ministerul Agriculturii, functie pe care a detinut-o din 2001 si pana in primavara anului trecut, cand a demisionat, Mihai Lungu a fost promotorul introducerii taxelor vamale la importurile de carne pentru zonele defavorizate.
Aceasta masura a fost solicitata, in repetate randuri, de catre crescatorii de animale din Romania.
Problema a facut obiectul unei noi dispute in acest an, cand Patronatul Roman al Carnii de Porc a cerut autoritatilor sa dispuna revenirea la taxa vamala de baza pentru importul de carne proaspata de porc, de 45% pentru UE si de 25% pentru tarile CEFTA, sustinind ca achizitiile din aceste tari determina falimentul crescatorilor romani.
In replica, reprezentantii ARC au ripostat ca revenirea la aceste taxe va aduce o crestere nejustificata a preturilor, care nu ar putea fi sustinuta de piata.
De asemenea, multi dintre membri ARC au sustinut ca dincolo de pret, marea problema o reprezinta faptul ca porcii romanesti nu se ridica la calitatea celor proveniti din importuri.
In luna iulie totusi, crescatorii de porci au avut castig de cauza, prin introducerea de catre Ministerul Agriculturii a taxei vamale de 45% la importurile din Polonia.
Practic, Lungu apartine ambelor parti: este in ARC cu Gourmet si este interesat de problemele crescatorilor de porci, datorita faptului ca in perioada in cae nu s-a mai ocupat nici de problemele ministeriale si nici de firma, a infiintat o crescatorie de porci, la Focsani.
"Caut sa extind aceasta afacere. In prezent, ferma are un efectiv de 6.000 de porci," a spus Lungu.
El a inceput aceasta afacere impreuna cu alti doi actionari, persoane fizice.
Pe langa aceste activitati, el a fost presedintele Patronatului Zaharului si se numara printre fondatorii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Inceputa in 1993, afacerea Gourmet s-a numarat printre primele din domeniu, insa in ultimii ani a pierdut teren in favoarea altor producatori, care si-au facut aparitia ulterior pe piata, care au venit cu politici de marketing mai agresive.
In 2001, compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ cinci milioane de dolari, in crestere cu 38% fata de 2000.
Gourmet produce mai multe sortimente de parizer, cremwursti, sunca, specialitati de carne si carnati, iar fabrica sa avea o capacitate de productie anuala de peste 5.000 tone.
Principalii competitori ai Gourmet sunt Angst, Cris-Tim, Campofrio, Ifantis, Caroli, Medeus si Principal Construct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO