Companii

Miliardarul Laskhmi Mittal si rusii de la Mechel si-au vazut businessurile spulberate in 2009 din cauza crizei mondiale

Miliardarul Laskhmi Mittal si rusii de la Mechel si-au vazut businessurile spulberate in 2009 din cauza crizei mondiale
07.06.2010, 23:34 60

Combinatele de la Roman, Hunedoara si Iasi controlate demiliardarul indian Laskhmi Mittal au inregistrat anul trecutpierderi de 88 mil. euro, in timp ce afacerile rusilor de laMechel, care detin in Romania 3 companii din top zece in siderurgie(Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii, dar si Ductil SteelBuzau) au inregistrat un minus de 74 mil. euro, arata dateleAnuarului de business al Romaniei "Cei mai mari jucatori dineconomie", care va aparea pe piata la sfarsitul lunii iunie.

Anuarul ZF, care cuprinde topul primelor 10 companii din celemai importante domenii de activitate, centralizeaza datele de lacompanii din 80 de piete.

Industria siderurgica romaneasca a inregistrat un declinconsiderabil in anul 2009, pe fondul reducerii comenzilor dinprincipalele piete, care realizeaza in general bunuri de folosintaindelungata, precum cea de masini si echipamente pana la constructii.

Jucatorii mari, pe pierdere

Toti jucatorii importanti de pe piata au inregistrat pierderiuriase in 2009, dupa ce atat comenzile, cat si preturile laprodusele de profil s-au redus semnificativ, astfel ca multi si-auintrerupt activitatea, au trimis angajati in somaj si au recurs ladisponibilizari. Aproape 7.000 de oameni au plecat anul trecut dincombinatele siderurgice, din care aproape doua treimi din acestianumai de la ArcelorMittal Galati, cel mai mare jucator de pepiata.

Combinatul ArcelorMittal Galati, detinut de cel mai mareproducator de otel la nivel mondial, a suferit in 2009 o contractiea afacerilor de 55%, pana la circa 800 mil. euro si a trecut pepierdere, dupa ce in ultimii ani afacerile combinatului s-auinvartit in jurul cifrei de 2 mld. euro.

Valoarea pierderilor nu a fost insa comunicata de reprezentantiicompaniei.

Combinatul din Galati a inchis temporar circa jumatate dincapacitatile de productie pe fondul crizei si a renuntat la uzinacocsochimica, la care lucrau circa 2.000 de oameni.

Majoritatea combinatelor de pe plan local, detinute aproape intotalitate de grupuri la nivel international, au inregistrat anultrecut pierderi pe masura profiturilor inregistrate in 2008, inconditiile in care afacerile acestora s-au prabusit in medie cu55%, una dintre cele mai mari scaderi la nivelul sectoareloreconomiei.

Jucatorii mici castiga teren

Reducerea activitatii principalului combinat din tara a permisunora dintre jucatorii mai mici de pe piata sa recupereze dindecalajul pierdut, precum italienii de la Tenaris, care detincombinatul Silcotub, sau rusii de la TMK, care au reusit sadepaseasca in termeni de afaceri combinatele mai mici detinute deArcelorMittal in Romania, la Roman, Hunedoara si Iasi.

Spera in revenire

Pentru anul 2010, majoritatea jucatorilor anticipeaza o revenirea volumului de business si au intrerupt trimiterile in somaj sirestructurarile.

Seful celui mai mare combinat din tara mizeaza pentru acest anpe o revenire a productiei de aproximativ 30%, fata de minimulatins anul trecut.

Totodata, liderul la nivel mondial planuieste investitiiimportante in capacitatile de productie inchise incepand cu toamnaanului 2008 din cauza crizei, pentru a-si dubla volumul deproductie incepand cu 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO