Companii

Milioane de europeni ajung la spital din pricina inimii

25.09.2003, 00:00 14



In secolul XXI, medicina moderna si cardiologia in special se vor orienta spre doua tinte principale: cresterea duratei si imbunatatirea calitatii vietii. Acestea sunt obiectivele declarate ale Societatii Europene de Cardiologie (SEC) , reiterate la ultimul congres european de cardiologie care s-a desfasurat la Viena la inceputul lunii septembrie.



Datele prezentate cu acest prilej au evidentiat tendinte alarmante: cresterea continua a mortalitatii prin boli cardiovasculare; cresterea incidentei acestor afectiuni in randul tinerilor ( nu mai sunt o raritate cazurile de infarct sau accident vascular cerebral la persoane de 30-40 de ani), precum si impactul negativ socio-economic al acestor suferinte (cel putin 16 milioane de europeni /an se interneaza in spital cu suferinte cardiovasculare).



Factorul declansator si agravant al majoritatii bolilor cardiovasculare este modul de viata necorespunzator al omului modern (o combinatie nefericita intre confort si viteza).



Dieta dezechilibrata (hipercalorica si hiperlipidica - tip fast food), sedentarismul si fumatul sunt fundatia pe care se vor dezvolta suferintele metabolice si vasculare ulterioare. Interventia pentru modificarea unui stil de viata defectuos si promovarea factorilor sanogenetici este de acum sarcina obligatorie a fiecarui medic. Este de asemenea important ca fiecare persoana sa constientizeze riscurile la care se expune si sa inceapa lupta pentru o viata sanatoasa .



Aceste eforturi pot fi incununate cu succes. Studiile efectuate arata ca o modificare importanta a stilului de viata la persoanele cu risc crescut poate determina o scadere a acestuia cu peste 50% la 5 ani. De asemenea, programele nationale de preventie primara a bolilor cardiovasculare cu un impact puternic la public au dat rezultate mai mult decat satisfacatoare .



Astfel, in Finlanda s-a inrergistrat o scadere importanta a incidentei bolii coronariene ischemice si a accidentelor vasculare-cerebrale (principalele boli cardiovasculare) prin promovarea unei diete sanatoase si prin combaterea fumatului.



In plus , pentru pacientii cu afectiuni ale cordului sau ale vaselor, pe langa modificarea stilului de viata , sunt indicate medicamente care, in afara rolului lor curativ , au proprietati profilactice ( scad mortalitatea) . Aceste medicamente - recomandate de SEC - sunt: antiagregantele plachetare (aspirina), betablocantele , inhibitorii enzimei de conversie, terapiile de scadere a lipidelor sanguine si anticoagulantele.



Ignorarea semnalului de alarma tras de Societatea europeana de cardiologie poate avea consecinte tragice.



In lipsa unei actiuni concrete pentru combaterea factorilor de risc si pentru promovarea unui stil de viata sanatos (inca de la varstele fragede) perspectivele pentru viitorul apropiat sunt sumbre: pana in anul 2020 bolile cardiovasculare vor conduce detasat in topul cauzelor de deces.



Este necesara adoptarea unei atitudini active din partea profesionistilor din sanatate, a asociatiilor lor profesionale dar si a membrilor societatii civile, pe plan national si international.



La congresul de la Viena, Societatea Europeana de Cardiologie a lansat mai multe proiecte al caror scop comun este combaterea factorilor de risc cardiovasculari si penetrarea acestui mesaj in randul populatiei.



EuroAction este primul proiect paneuropean ce urmareste implementarea si demonstrarea eficacitatii ghidurilor de preventie a bolilor cardiovasculare in practica clinica zilnica. El este initiat de SEC si sponsorizat de AstraZeneca .



Cu acelasi scop au fost lansate recent tot de organizatia europeana un nou site educational, precum si primul numar din "Jurnalul european de preventie cardiovasculara".



"Jurnalul european de preven*ie cardiovasculara" (editat de H. Saner si D.Wood) inlocuieste publicatia "Jurnalul de riscuri cardiovasculare" . Se doreste a fi un instrument de lucru util nu numai cardiologilor ci si oricarei persoane interesate de acest subiect. El urmareste „ambunatatirea preventiei si a recuperarii cardiovasculare in practica clinica si in comunitate, precum si imbunatatirea prognosticului si a calitatii vietii la pacientii cardiovasculari".



Paralel cu activitatea stiintifica, ESC a organizat si in acest an manifestari dedicate publicului larg si menite sa atraga atentia asupra sanatatii inimii, grupate sub deviza "De dragul inimii tale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO