Companii

Mittal a alocat 102 mil. dolari pentru investitii tehnologice la Galati si a dat inapoi statului 10 mil. euro

16.03.2006, 00:00 12

Combinatul siderurgic Mittal Steel Galati, detinut de cel mai mare producator de otel din lume Mittal Steel, a investit in 2005 fonduri de 102,21 milioane de dolari (circa 85 de milioane de euro) in proiecte tehnologice, de circa 3 ori mai mult fata de suma la care s-au angajat in contractul de privatizare.

Investitiile tehnologice realizate de Mittal Steel Galati in ultimii patru ani se ridica la 323 mil. $ (aproape 270 mil. euro). Conform contractului de privatizare, compania s-a angajat sa investeasca 175 milioane de dolari pana in 2011.

"Mittal Steel Galati are un plan serios de investitii care se concentreaza atat pe cresterea nivelului de productivitate, cat si pe cresterea competitivitatii produselor noastre", a declarat Hans Ludwig Rosenstock, directorul de operatiuni al Mittal Steel Galati. "Scopul nostru este dezvoltarea segmentului de produse cu valoare adaugata mare din portofoliul nostru si alinierea la nevoile pietei internationale", a mai precizat el.

Investitiile cele mai importante realizate anul trecut la combinatul din Galati includ modernizarea Furnalelor 3 si 5, operatiune care a costat 59 mil. $ (circa 49 mil. euro). De asemenea, investitii importante s-au realizat pentru modernizarea Otelariei nr. 1, a Laminorului de Benzi la Rece si a bateriilor de coxificare, care au costat circa 25,5 mil. $ (21,2 mil. euro).

Mittal Steel Galati a scapat si de investigatia deschisa de Consiliul Concurentei privind ajutoarele de stat primite, dupa ce a rambursat in mod voluntar suma de 34,6 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro), reprezentand valoarea ajutoarelor acordate de stat peste nivelul maxim admis de lege. Anul trecut, Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o investigatie referitoare la depasirea, de catre Mittal Steel, a plafonului ajutorului de stat prevazut in strategia de restructurare a industriei siderurgice.

Mittal Steel Galati a inregistrat in 2005 o reducere cu circa 16% a productiei de otel comparativ cu 2004, determinata de scaderea cererii de otel pe plan mondial in primele trei trimestre ale anului trecut. Cu o productie de otel de circa 4,2 milioane de tone, cifra de afaceri a companiei pe 2005 s-ar putea situa in jurul a 2,5 mld. $ (2,1 mld. euro). Mittal Steel Galati este a doua companie ca marime din Romania, dupa Petrom. In 2004, compania a realizat o cifra de afaceri de 2,1 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO