Companii

MJ Maillis, profit dublu pe primul trimestru

10.06.2003, 00:00 30

Producatorul de ambalaje MJ Maillis a inregistrat in primul trimestru o crestere de 130% in termeni reali a profitului net fata de perioada similara a anului anterior, care ajuns astfel la 4,4 miliarde de lei.
Cresterea profitului a fost superioara cresterii cifrei de afaceri. Vanzarile Maillis pe primul trimestru au totalizat 76 miliarde de lei (2,3 milioane de dolari), cu 70% mai mult fata de cele 45 miliarde de lei din perioada silimara a anului trecut.
Cresterea exporturilor se numara prin obiectivele producatorului de ambalaje, ca modalitate de crestere a  profitabilitatii.
MJ Maillis Romania este unul din principalii competitori pe piata autohtona a ambalajelor secundare (de exemplu folii extensibile cu care se invelesc baxurile de PET - uri), piata estimata la 25 - 30 milioane de dolari. Majoritatea competitorilor sunt prezenti prin intermediul distribuitorilor, grecii fiind printre putinele companii de pe piata care produc in Romania. Compania are o fabrica la Buftea si centre de distributie, in Cluj, Timisoara si Iasi.
Strategia Maillis Romania se bazeaza pe oferirea de solutii de ambalat complexe,  ceea ce inseamna inclusiv productia de utilaje de ambalat. Investitiile preconizate de companie se ridica la 4,3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro in acest an. In urma cu un an, compania a deschis o linie de productie a masinilor de ambalat, pentru care au fost investite aproximativ 3 milioane de euro.
Bugetul de venituri si cheltuieli al MJ Maillis pentru acest an prevede o crestere a cifrei de afaceri cu 45%, pana la 352 miliarde de lei, si o crestere a profitului in acelasi ritm pana la 27,2 miliarde de lei.
Actiunile Maillis sunt tranzactionate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dar valoarea zilnica a tranzactiilor este extrem de redusa. Maillis este, de altfel prima si singura companie cu capital strain care s-a listat la BVB. Grupul grecesc M.J. Maillis controleaza 81% din actiunile filialei din Romania.
Conducerea companiei intentioneaza sa  faca actiunile Maillis mai atractive pentru investitori si anul acesta ar putea lua hotararea de divizare a valorii nominale a actiunilor pentu a cereste lichiditatea de la Bursa. Valoarea nominala a unei actiuni Maillis este in prezent de 10.000 de lei.
La inceputul anului actiunile Maillis se tranzactionau la preturi mai mari de 20.000 lei/actiune, iar in ultimele sedinte bursiere, cotatiile au coborat pana sub 13.000 lei/actiune. Intre timp societatea a distribuit din profitul pe anul 2002 dividende de 600 lei/actiune. La ultima cotatie, capitalizarea bursiera a Maillis este de 4,1 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO