Companii

Mol a vandut anul acesta cu 16% mai putin ca in 2000

13.12.2001, 00:00 15



Mol Romania SRL, al treilea mare furnizor de produse petroliere din Romania, estimeaza in 2001 o cifra de afaceri in valoare de 50 mil. $, in scadere cu 16% fata de anul trecut.

"Toate multinationalele de pe piata distributiei de carburanti au avut un an dificil", a declarat pentru Ziarul Financiar Aliz Kosza, general manager al societatii.

Rezultatele financiare mai slabe inregistrate de Mol Romania anul acesta s-au datorat "adaosurilor reduse" pe care compania a fost nevoita sa le practice, datorita preturilor Petrom - considerabil mai mici decat cele de pe piata internationala, afirma oficialii celei mai mari filiale a grupului petrolier maghiar Mol Plc.

Cu toate acestea, se observa o "usoara redresare in cea de-a doua parte a anului", sustin oficialii companiei, care a raportat in primele noua luni ale anului a raportat o cifra de afaceri in valoare de 34 mil.$.

"Este normal si legitim ca investitorul din oricare parte a lumii sa aiba niste adaosuri care sa-i permita sa-si acopere macar cheltuielile si sa aduca, intr-o perioada de timp rezonabila, un profit la capitalul investit. Acest lucru este si in interesul economiei romanesti", a spus Aliz Kosza.

In 2000, Mol Romania s-a situat pe locul al zecelea in topul investitorilor straini, cu investitii in valoare de 79 mil.$. Pana la sfarsitul acestui an, investitiile Mol Romania se vor ridica la 82 mil. $.

In 2001, compania a investit in statii de benzina, sisteme GPL (gaz petrolier lichefiat) si in introducerea noului carburant Euro Super Plus la 17 benzinarii.

Mol Romania detine in Romania o retea de 37 benzinarii proprii si 5 in regim de franciza. Dupa numarul benzinariilor proprii, Mol Romania se situeaza pe locul al treilea dupa SNP Petrom (675) si Shell (84), in conditiile in care intreaga retea de distributie a carburantilor auto cuprinde 1.900 de statii.

Pana in 2010, Mol Romania vrea sa controleze 10% din piata interna a distributiei de carburanti.

De asemenea, grupul maghiar intentioneaza sa-si extinda reteaua de benzinarii, planurile concrete ale Mol urmand a fi cunoscute la inceputul anului viitor.

In domeniul lubrifiantilor, Mol Romania detine 10% din piata interna, principalii sai clienti - Lubrifin SA, CFR si Metrorex reprezentand peste 70% din totalul vanzarilor.

In schimb, marii transportatori si distribuitori din Romania si din alte tari europene se numara printre partenerii de afaceri ai Mol Romania, afirma Aliz Kosza.

Infiintata in 1995, Mol Romania activeaza in patru domenii de activitate - reteaua statiilor de benzina, desfacerea benzinei en gros, desfacerea uleiurilor si desfacerea gazului lichefiat, avand peste 550 de angajati.

Uleiurile Carrier, produse de grupul Mol, sunt prezente pe piata romaneasca inca din 1989.

In 1994, Mol Plc a creat o intreprindere mixta la Arad, al carei obiect de activitate era desfacerea lubrifiantilor.

Primele benzinarii ale grupului Mol Plc in Romania au fost realizate in in partea vestica a tarii, dar dupa ce Amoco s-a retras din Europa Rasariteana in 1997, maghiarii castigand licitatia pentru preluarea filialei detinute de aceasta companie in Romania.

Grupul Mol a inceput apoi extinderea catre partea de sud-est a tarii si in zona capitalei.

Din 1999, compania comercializeaza buteliile cu propan, iar anul trecut a fost lansata proiectarea si instalarea sistemelor de stocare-alimentare cu gaz petrolier lichefiat, care au ca destinatie zona orasului Oradea, unde exista zone lipsite de alimentarea cu gaze.

"?intele" vizate de Mol Romania pentru acest gen de afacere sunt companiile medii si mari, care folosesc gaz lichefiat in scopuri tehnologice.

Grupul Magyar Olaj es Gazipari Rt - Mol Plc este principala companie petroliera integrata din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste rafinarea si marketingul. Impreuna cu partenerul sau slovac, Slovnaft, grupul maghiar opereaza peste 800 de benzinarii in 8 tari.

Actiunile Mol Rt sunt listate la bursele din Budapesta si Luxemburg, iar la bursa internationala SEAQ din Londra fac obiectul tranzactiilor extrabursiere.

Grupul petrolier maghiar MOL a fost infiintat in 1991, avand un capital social de 98,4 mld. forinti. Acesta detine trei rafinarii (cu vanzari anuale de 7,3 mil. tone), iar propriile rezerve de petrol si gaze sunt echivalente cu 289 mil. barili de petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO