Companii

Mol: Dacă ruşii taie gazul în iarna aceasta, România se va încălzi prin Arad – Szeged

Mol: Dacă ruşii taie gazul în iarna aceasta, România se va încălzi prin Arad – Szeged

Autor: Roxana Petrescu

14.10.2010, 17:33 21

Premierul Emil Boc a declarat la inaugurarea conductei Arad -Szeged, care leagă sistemul de transport al gazelor din România cucel din Ungaria, că acest proiect reprezintă "o fereastră deoportunitate pentru AGRI (Azerbaidjan, Georgia, RomaniaInterconnector - investiţie care îşi propune să asucă gaze dinregiune Caspică pe pieţele europene).

"În plan european interconectarea ţărilor este vitală pentrurealizarea Nabucco, AGRI şi PEOP. Se deschide o fereastră deoportunitate pentru realizarea AGRI. În plus participarea Ungarieila acest proiect dă siguranţă. În viitorul apropiat rămâne să neconcentrăm pe sursele de finanţare pe care sperăm să le avem în2011", a declarat Boc, care a fost prezent la deschiderea oficialăa conductei Arad - Szeged alături de omologul său ungar ViktorOrban şi de comisarul european pentru energie.

La rândul său, Orban a declarat că "fără România şi Ungaria nuar exista stabilitatea în zona Europei Centrale şi de Est".

"Când două ţări au reţelele de gaze separate sunt maivulnerabile din punctul de vedere al alimentării. Ceea ce seîntâmpă acum este un semn bun pentru Europa Centrală şi de Est", aadăugat Orban.

Potrivit specialiştilor Mol deschiedrea conductei Arad-Szegedasigură concurenţa între sursele de alimentare ceea ce va duce la oscădere a preţurilor pentru consumatori.

"Dacă în iarna aceasta, de exemplu, s-ar întrerupe furnizarea degaze naturale dinspre Rusia, România ar putea fi alementată prinintermediul conductei Arad - Szeged", a declarat Sandor Sasimon,senior vice president al segmentului de supply and trading dincadrul grupului Mol.

Conduceta are 109 km şi a fost realizată în urma unei investiţiide 70 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO