Companii

MOL si Rotch Energy liciteaza la rafinaria Gdanska

14.03.2001, 00:00 23



Compania ungara MOL si firma Rotch Energy Ltd. din Marea Britanie au depus oferte finale pentru preluarea pachetului majoritar al rafinariei Gdanska, a doua rafinarie ca marime din Polonia, a anuntat agentia de stat insarcinata cu privatizarea rafinariei, informeaza agentiile internationale de presa.

Nafta Polska, care intentioneaza sa finalizeze vanzarea pachetului de 75% din actiunile Gdanska pana la mijlocul acestui an, a declarat ca examinarea ofertelor va dura aproximativ doua saptamani, dupa care va decide cu care dintre ofertanti va continua negocierile.

Rafineria Gdanska este al doilea producator de combustibili din Polonia, cantitatea de petrol procesata in 2000 fiind de 4,24 milioane de tone.

Grupul energetic MOL din Ungaria intentioneaza sa-si extinda prezenta in regiune, proces initiat inca de anul trecut prin preluarea unei parti de 36% din capitalul rafinariei slovace Slovnaft.

Dar analistii afirma ca problemele MOL legate de pierderile inregistrate de divizia de exploatare a gazelor naturale au afectat sensibil rezultatele financiare ale grupului si planurile de expansiune.

"In prezent, MOL nu are o situatie financiara care sa ii permita o achizitie importanta" a decalarat Evgheni Soloviov, analist al sectorului petrolier la SG Securities din Londra.

Observatorii considera ca oferta companiei ungare pentru Gdanska este un prim pas in vederea intaririi legaturilor cu principalul grup energetic polonez PKN Orlen, cu care MOL negociaza incheierea unei aliante.

PKN Orlen dorea, de asemenea, preluarea pachetului majoritar al rafinariei, dar Ministerul Trezoreriei din Polonia i-a blocat accesul la procesul de privatizare al Gdanska, afirmand ca eventuala achizitie ar fi condus la un monopol pe piata energetica poloneza.

Analistii afirma ca Trezoreria nu va agrea oferta firmei ungare, tocmai datorita planurilor de cooperare dintre MOL si PKN Orlen.

Grupul polonez a afirmat in repetate randuri ca doreste incheierea unei aliante strategice cu firme energetice din zona, cum ar fi MOL sau compania austriaca OMV, pentru a impiedica eventualele oferte venite din partea unor investitori straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO