Companii

MOL va furniza Lafarge 18 mil. litri de motorina

02.02.2009, 18:25 43

MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, a semnat un acord pentru urmatorii trei ani cu producatorul de materiale de constructii francez Lafarge pentru livrarea unei cantitati totale de circa 18 mil. litri de motorina.

tinand cont de preturile angro practicate de MOL, valoarea contractului ar putea fi de 60 de milioane de lei (15 milioane de euro).
"Acordul prevede livrarea angro de motorina la cele aproximativ 40 de unitati operationale ale Lafarge, ceea ce reprezinta circa 6 mil. litri pe an", spun reprezentantii MOL.
In actualul context economic, acest gen de contracte, care pe de o parte permit securizarea vanzarii unor volume mari catre un client pentru distribuitorul de carburant, iar pe de alta parte reduc anumite costuri pentru cumparatorul de produse rafinate, reprezinta o miscare fireasca.
Mai mult, interesul companiilor petroliere pentru incheierea a cat mai multe contracte cu marii consumatori a fost dintotdeauna extrem de ridicat, acest segment fiind unul mai sigur comparativ cu vanzarea carburantilor catre persoanele fizice, care nu sunt intotdeauna fidele unui singur distribuitor de carburant. "Segmentul clientilor corporatisti este o prioritate pentru MOL", spune Zsolt Szalay, directorul general al MOL Romania.
Spre exemplu, un alt contract semnat cu un client mare, a fost cel dintre MOL Romania si Dacia. Contractul a fost semnat la jumatatea anului 2007, pe o perioada de un an, si prevedea livrarea a doua milioane de litri de motorina si benzina pentru prima alimentare a modelului Logan. Valoarea contractului era de circa 2 milioane de euro si potrivit reprezentantilor companiei acesta a fost prelungit.
"Lafarge are din 2008 un serviciu partajat de achizitii pentru toate liniile sale de business, iar semnarea acordului pe termen mediu cu MOL reprezinta o manifestare directa a acestui nou aspect organizational", spune Ovidiu Bocanici, director de achizitii pentru Romania si Republica Moldova.
Vanzarile de combustibil ale MOL in Romania au urcat cu 2% in primele noua luni ale anului 2008, insa cota de piata a coborat la 10,8%, de la 12,8% in 2007. Compania a inregistrat in 2007 afaceri de 533,3 mil. euro.
 
Lafarge, vanzari de jumatate de miliard de euro
Producatorul de materiale de constructii francez Lafarge a obtinut din operatiunile de pe piata locala afaceri de circa 500 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu 25% comparativ cu cele 400 de milioane de euro inregistrate in 2007. Chiar daca afacerile au fost mai mari in 2008, ritmul de crestere al acestora s-a redus semnificativ in comparatie cu anul 2007 cand afacerile cumulate ale francezilor cresteau cu 40% fata de anul precedent. Lafarge activeaza pe piata locala prin intermediul a trei divizii, respectiv Agregate Betoane, Ciment si Gips-Carton. Cea mai mare divizie a grupului este Lafarge Ciment, cu afaceri de 324 mil. euro in 2007.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO