Companii

Moore: Companiile americane sunt chiar interesate de Petrom

26.09.2003, 00:00 17

Interesul exprimat de patru companii americane pentru privatizarea SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, este un mesaj foarte puternic la adresa Romaniei si a mediului sau de afaceri, potrivit lui Obie Moore, reprezentantul comunitatii de afaceri americane prezente in Romania.
"Interesul a patru companii americane pentru privatizarea Petrom in 2003 inseamna un mesaj foarte puternic catre noua Romanie, insa chicita este in detalii", a spus pentru Ziarul Financiar Obie Moore, presedintele Camerei de Comert americane in Romania (AmCham).
Intrebat daca interesul pentru preluarea Petrom de o companie americana este real, Moore a spus: "Cele patru companii (n.r. - ConocoPhilips, Halliburton,Occidental, Alon Inc.) sunt interesate, sunt companii serioase. Daca nu ar fi interesate, nu si-ar pierde vremea".
Trei companii americane si-au exprimat (deocamdata) pe cont propriu interesul oficial pentru Petrom - ConocoPhilips, Occidental, Alon, iar cea de-a patra - Halliburton - face parte dintr-un consortiu alaturi de Regal Petroleum (Marea Britanie) si Tender SA (Romania). In total, pentru Petrom au fost depuse 15 expresii de interes din partea companiilor petroliere occidentale (Eni), rusesti (TNK BP, Gazprom), cele interesate de o extindere in regiune (MOL, OMV, PKN sau Hellenic), case de comert (Glencore), dar si din partea altor firme sau vehicule de investitii practic necunoscute pe piata romaneasca.
"Orice companie vrea sa-si asigure o piata, daca cumpara o societate de anvergura Petrom. Celelalte companii petroliere din jurul Romaniei au fost practic vandute. Companiile regionale precum OMV si altele sunt candidati puternici. Sunt optimist, as vrea sa castige o companie americana, dar sunt 15 expresii de interes depuse. Important este ca procesul de privatizare sa fie transparent, sa se respecte regulile, noi sprijinim acest lucru", a mai spus reprezentantul AmCham.
Camera de comert condusa de Obie Moore are 150 de membri din randul firmelor americane ce activeaza pe piata romaneasca, care totalizeaza 35.000 de locuri de munca si investitii straine de 3,5 mld. $. Printre corporatiile prezente pe piata romaneasca se numara Coca Cola, General Electric, Citibank, AIG, Procter & Gamble sau Honeywell.
Potrivit presedintelui AmCham, pe piata romaneasca ar putea intra companii americane in sectorul de petrol si de energie, in timp ce alte companii prezente pe piata ar putea sa-si extinda operatiunile.
"Companiile de IT ar fi interesate sa testeze aici produse noi, tehnologii noi pentru ca este o piata buna aici de IT. Altele ar fi cele din domeniul asigurarilor, mai ales odata cu reglementarea sistemului privat de pensii, fiind prezenta aici AIG", mai spune Moore. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO