Companii

Nastase propune constructii din metal

28.03.2001, 00:00 11



Constructiile bazate pe structuri de metal, al caror proces de finalizare este mai ieftin si mai rapid, ar putea permite relansarea proiectului de constructii de locuinte in Romania, a declarat ieri premierul Adrian Nastase.

El a aratat ca pentru a se lansa un proiect de locuinte in Romania trebuie gasite resursele si tehnologiile necesare in conditiile in care tehnologiile folosite in acest moment in Romania sunt foarte cotisitoare si necesita o perioada de finalizare a constuctiei, mai ales cand se foloseste mult beton, de unu-doi ani.

aeful Executivului a spus ca in toata lumea se folosesc, in prezent, constructii usoare pentru locuinte sociale sau pentru cladiri cu un grad mare de protectie antiseismica, constructii bazate pe structuri de metal care permit finalizarea unor lucrari de o suta metri patrati in 10 -15 zile.

Costurile pentru un metru patrat variaza, in acest caz, de la 150 de dolari la 200 de dolari pe metrul patrat, fata de un nivel de 300 - 500 dolari pe metrul patrat, cat se practica in prezent.

"Sunt convins ca in acest an si in anii urmatori vom dezvolta acest gen de constructii atat pentru locuinte cu formule parter plus etaj, cat si pentru blocuri cu trei-patru etaje", a spus Adrian Nastase, citat de Mediafax.

Premierul i-a incurajat pe constructorii din Romania sa caute formule mai eficiente, rapide si ieftine, care sa permita relansarea acestei activitati.

aeful Guvernului a vizitat, ieri-dimineata, societatea comerciala Condem, specilizata in constructii de locuinte.

Compania avea, la sfarsitul anului 1999, un capital social de aproximativ 4,4 milioane dolari, iar cifra de afaceri a crescut de la 1,1 milioane de dolari, in 1997, la 1,76 milioane de dolari, in 1999, si a ajuns la aproximativ 2,7 milioane dolari, in anul 2000.

In acest an vor fi demarate lucrarile la aproximativ 10.000 de locuinte individuale si la circa 38.000 de locuinte pentru tineri, potrivit declaratiilor facute la inceputul saptamanii de ministrul Transporturilor si Lucrarilor Publice Miron Mitrea.

Ministrul a mai spus ca pentru locuintele individuale au fost primite solicitari din aproximativ 60 orase, iar pentru locuintele pentru tineri s-au inregistrat cereri din 47 de localitati.

In cel mult doua saptamani urmeaza sa fie selectate cererile depuse pentru locuintele individuale si locuintele pentru tineri care vor fi acordate prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Potrivit ministrului Finantelor Mihai Tanasescu bugetul de stat pentru acest an va acoperi si cresterea numarului locuintelor pentru tineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO