Companii

Navol Oltenita va emite din nou obligatiuni

01.07.2005, 18:45 22

Actionarii Navol Oltenita vor discuta, la 15 iulie, lansarea unei emisiuni de obligatiuni nominative in lei, reprezentand echivalentul a 567.000 de dolari (469.000 de euro) pentru a acoperi necesarul de capital de lucru al societatii. Operatiunea va fi realizata prin emiterea unui numar de circa 8,1 milioane de titluri cu o valoare nominala de 0,21 lei lei noi/obligatiune (2.100 lei vechi/obligatiune).

Titlurile, care vor fi convertibile in actiuni, vor fi oferite spre cumparare actionarilor inregistrati la registrul actionarilor la data de referinta 8 iulie. Totodata, actionarii vor supune aprobarii conversia in actiuni a unei parti in valoare de 697.000 lei noi a obligatiunilor emise de Navol anul trecut.

In luna iulie a anului trecut, actionarii Navol au aprobat lansarea unei emisiuni de obligatiuni nominative in lei, convertibile in actiuni, reprezentand echivalentul a un milion de dolari, pentru acoperirea necesarului de capital de lucru al companiei.

Conform prospectului de emisiune, rata de conversie este o obligatiune la doua actiuni. Astfel, vor fi emise peste 6,6 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,21 lei noi/titlu, masura urmand sa fie aprobata la mijlocul lunii viitoare. Navol Oltenita produce, repara si comercializeaza nave si echipamente navale si are un capital social de 21,5 milioane de lei noi (215,69 miliarde lei vechi).

Santierul naval a fost privatizat in anul 1999, cand Ioan Alexandru a cumparat de la Autoritatea pentru Privatizare 50,69% din actiuni. Actionarul majoritar al companiei este in prezent SIF Muntenia, care detine 52,02% din titlurile Navol dupa ce a investit mai multe milioane de euro in companie. Ioan Alexandru mai controleaza un pachet de 29,3%, diferenta revenind altor actionari - 18,67%.

Actiunile Navol sunt tranzactionate pe piata titlurilor necotate de la Bursa de Valori, unde ultimele tranzactii s-au realizat la 0,06 lei noi/actiune (600 de lei vechi pe actiune). Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 1,7 milioane de euro. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 19,8 milioane de lei noi (4,8 milioane de euro), in scadere cu 30% fata de anul anterior si o pierdere neta de 4,73 milioane de lei noi (1,2 milioane de euro).

Actionarii santierului naval Navol Oltenita au aprobat in luna septembrie a anului trecut declansarea procedurii de reorganizare judiciara a societatii, din cauza situatiei financiare dificile. Reorganizarea judiciara este o procedura prin care o companie aflata in imposibilitatea de a-si achita datoriile incearca sa isi redreseze activitatea. Propunerea a venit chiar din partea actionarului majoritar al societatii, SIF Muntenia

Navol se afla in imposibilitate de a-si plati datoriile din cauza rezultatelor financiare slabe din ultimii ani si a imposibilitatii de a atrage noi resurse. Banca Comerciala Romana, principalul finantator al santierului naval, a respins recent mai multe cereri de finantare, o parte a acestora vizand chiar productia in curs de executie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO