Companii

Nemtii de la PCC au pus ochii pe Oltchim

06.08.2007, 20:34 14

Grupul german PCC cu activitati in industria chimica a achizitionat in ultimele doua luni pachete reprezentand aproape 2% din actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, pe Bursa de Valori, afirma surse din piata.
Participatia grupului german va creste pana la aproape 20% din Oltchim in momentul in care capitalul companiei va fi diminuat prin scaderea participatiei statului de la 95% la 53%.
PCC ar putea deveni astfel un candidat serios la preluarea Oltchim, combinat pe care statul incearca de mai multi ani sa il vanda. De altfel, presedintele PCC Waldemar Preussner a candidat luna trecuta la un post de membru in Consiliul de Administratie al Oltchim, insa nu a fost ales in conditiile in care statul roman detine inca formal 95% din drepturile de vot.
Cel mai important pachet de actiuni Oltchim a fost preluat de PCC de la fondul de investitii Lindsell, administrat de grupul american New Century Holdings (NCH). PCC a continuat sa cumpere actiuni Oltchim din piata, afirma sursele citate. Cotatia Oltchim la Bursa de Valori a crescut cu 160% in ultimele trei luni, cea mai mare parte a saltului venind dupa vanzarea pachetului detinut de Lindsell.
Contactati de ZF, reprezentantii PCC nu au comentat pe seama informatiilor privind achizitiile de actiuni Oltchim si nici asupra candidaturii lui Waldemar Preussner la un post de membru in Consiliul de Administratie al combinatului chimic.
PCC are afaceri globale de 875 de milioane de euro si 3.200 de angajati. Desi este inregistrata in Germania, principalele activitati ale companiei se desfasoara in Polonia, unde grupul a preluat in ultimii ani mai multe combinate chimice. Grupul mai detine un operator feroviar de transport de marfa tot in Polonia.
Capitalul social al Oltchim urmeaza sa se diminueze de aproximativ 11 ori, conform unei ordonante de urgenta a Guvernului aprobata la inceputul acestui an.
Actiunile care vor fi anulate sunt o parte din cele detinute de stat, astfel ca procentul detinut de minoritar urmeaza sa creasca tot de circa 11 ori. In schimb, in bilantul Oltchim urmeaza sa intre datorii in valoare de aproape 100 mil. $.
Conform prevederilor legale, capitalul Oltchim urmeaza sa fie majorat prin conversia acestor datorii in actiuni, insa spre deosebire de majorarea din 2003, minoritarii vor avea dreptul de a subscrie pentru a-si pastra cota detinuta in cadrul companiei.
In ultimii ani, pe lista de potentiali cumparatori pentru Oltchim s-au mai numarat fondul de investitii austriac Vienna Capital Partners sau grupul Rompetrol.
Oltchim are afaceri anuale de peste 500 de milioane de euro, iar valoarea bursiera, calculata cu numarul actual de actiuni, a depasit recent un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO