Companii

Nici in Bucuresti World Trade Center nu se simte prea bine

19.12.2001, 00:00 22



World Trade Center Bucuresti va obtine venituri totale de 18,2 mil. euro anul viitor, in scadere cu aproximativ 6% fata de nivelul inregistrat in acest an, a declarat miercuri Axel Faivre, director general adjunct al societatii.

Nici anul 2001 nu a fost foarte bun pentru World Trade Center, deoarece compania a incasat 19,3 mil. euro, cu 9,2% mai putin decat in anul precedent.

Anul acesta, WTC a inregistrat fluxuri de numerar din exploatare de 6,6 mil. euro, iar dobanzile aferente creditelor externe au fost de 3,3 mil. euro. Ca urmare, rezultatul inregistrat dupa plata dobanzilor a fost de 3,2 mil. euro, adica 17% din totalul veniturilor.

Totusi, daca se iau in calcul si amortizarile, rezultatul financiar reprezinta o pierdere de aproximativ 4,5 mil. euro. Compania se va confrunta cu aceeasi situatie si anul viitor, intrucat dobanzile platite la creditele externe vor fi de 2,8 mil. euro.

Axel Faivre a mentionat ca una dintre principalele cauze care au dus la inregistrarea acestor rezultate financiare este nivelul ridicat al dobanzilor care trebuie platite pentru creditele acordate de bancile franceze la construirea in 1995 a World Trade Center Bucuresti.

In plus, scaderea nivelului chiriilor pe piata imobiliara si majorarea cheltuielilor cu salariile, si implicit a taxelor pe salarii, au dus la obtinerea unor rezultate mai slabe in acest an.

Complexul World Trade Center este alcatuit din hotelul Sofitel, o cladire de birouri, galeria comerciala World Trade Plaza si un complex de vile si apartamente (Satul Francez).

Veniturile Sofitel, care conteaza cu 55% din cifra de afaceri totala a complexului WTCB, sunt estimate pentru anul viitor la 9,5 mil. euro, fata de 10,2 mil. euro in acest an.

Sumele obtinute din inchirieri de spatii se vor situa la nivelul de 7,9 mil. euro, iar programele WTC vor contribui la formarea veniturilor totale cu 0,8 mil. euro.

Cheltuielile pentru activitatea de exploatare sunt estimate la 13 mil. euro in 2002, ceea ce inseamna ca fluxurile de numerar rezultate din activitatea de exploatare se vor cifra la 5,2 mil. euro. Cheltuielile sunt in crestere fata de cele consemnate in acest an, de 12,7 mil. euro.

Hotelul Sofitel a avut in perioada 1995-2001 un grad mediu de ocupare de 75%. Rata de ocupare a hotelului a scazut in 1998, dupa deschiderea hotelului Hilton si in acest an dupa inaugurarea Marriott, dar a cunoscut, de fiecare data, un reviriment, afirma Antoni Kuhnen, directorul general al hotelului.

Spatiile de birouri, in suprafata peste 10.000 de metri patratI, au fost ocupate in proportie de 95%, in timp ce galeriile comerciale au inregistrat o ocupare medie aproape de nivelul maxim.

In ceea ce priveste spatiile de locuit, respectiv vilele si apartamentele din Satul Francez, acestea au fost ocupate integral in aproape toata perioada de la constituirea WTC.

Gradul de ocupare al apartamentelor a fost insa mai scazut in acest an, ca urmare a concurentei de pe piata si a faptului ca tarifele pe metru patrat inchiriat sunt cele mai ridicate din Bucuresti, in medie cu 30% mai mult fata de restul pietei imobiliare.

Anul cu incasarile cele mai ridicate a fost 1997, cand veniturile complexului hotelier si de afaceri au fost de 23,3 mil. euro. In 1997 s-au inregistrat si cele mai ridicate fluxuri de numerar din exploatare, de peste 10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO