Companii

Niculae spune că a plătit Romgaz 250 mil. euro pentru gaze

Autor: Roxana Petrescu

21.11.2010, 23:30 30

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cel mai mareconsumator de gaze naturale din România, spune că firma a plătit înperioada mai 2009 - octombrie 2010 peste 250 mil. euro pentrugazele cumpărate de la Romgaz, cel mai mare producător de gaze dinRomânia.

În perioada amintită, marii consumatori, printre carecombinatele chimice sau producătorii de energie, care au optatpentru statutul de consumator întreruptibil, au fost alimentaţiexclusiv cu gaze din producţia internă, de două ori mai ieftinecomparativ cu importul. "Grupul InterAgro a plătit în perioada2009-2010 pentru gazele furnizate de către Romgaz peste 250 mil.euro, pentru transportul gazelor Transgaz a primit 53 mil. euro,iar pentru transportul mărfurilor CFR a primit alte 30 mil.euro."

Informaţiile InterAgro vin în contextul în care reprezentanţiiRomgaz au declarat că încă din perioada 2002-2008 toţi clienţiicompaniei, inclusiv producătorii de îngrăşăminte chimice, aubeneficiat de reduceri de preţ. Potrivit Romgaz, datoria eşalonatăînregistrată de clienţii companiei care activează în industriachimică este de 337,7 milioane de lei (circa 80 mil. euro), 100%din această datorie fiind înregistrată de InterAgro.

"La ora actuală, grupul InterAgro îşi plăteşte la termenelestabilite facturile, inclusiv datoriile eşalonate, pentru care seachită şi dobânzi semnificative", mai spun reprezentanţiiInterAgro. Potrivit acestora, combinatele chimice care fac partedin grup au beneficiat de la Romgaz numai de 63% din necesarul degaze stabilit prin contract, restul fiind cumpărat de la alţifurnizori. InterAgro consumă anual 2,2 miliarde mc de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO