Companii

Nikmob compenseaza aprecierea leului prin cresterea productivitatii

11.07.2005, 19:23 46

Compania Nikmob, producator de mobilier pentru grupul suedez Ikea, estimeaza o crestere de 12% la nivelul cifrei de afaceri pentru anul in curs, pana la 14 milioane de euro, au anuntat oficialii companiei.

Cifra de afaceri a companiei a crescut in 2004 pana la 12,6 milioane de euro, de la 11,8 milioane, cat se inregistrase in 2003.

"Asteptarile pentru 2005 sunt mai putin optimiste din cauza deprecierii euro fata de leu. La 100% export, efectul devalorizarii euro fata de leu cu aproape 15% este distrugator. Incercam sa compensam acest efect prin cresterea productivitatii muncii cu 25%, dar acest lucru nu va permite decat supravietuirea firmei, fara a putea creste salariile, fara a disponibiliza personal", a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Borsos administrator unic Nikmob.

In intervalul 1999 - 2004, compania a investit aproximativ 2,3 milioane de euro in retehnologizare, cresterea capacitatii de productie si alinierea la standardele internationale de protectie a mediului si imbunatatire a conditiilor de munca. "Investitiile pe anul 2005, in valoare de un million de euro, vizeaza cresterea productivitatii prin modernizarea liniilor de fabricatie si, implicit, cresterea volumului de productie. Preconizam o crestere a productivitatii muncii cu aproximativ 25% pana la sfarsitul anului 2005 comparativ cu 2004", a declarat Nicolae Borsos, administrator unic Nikmob.

Compania este specializata pe productia de mobilier din lemn masiv, de rasinoase si fag, dormitoare, mic mobilier, mobilier pentru copii. "Am reusit in 5 ani de zile sa crestem volumul vanzarilor de aproape 5 ori, crescand personalul cu doar 20% si dezvoltand societatea in mod constant", a precizat Nicolae Borsos.

Toata gama de produse este destinata exportului, fiind livrata exclusiv catre firma suedeza Ikea. "Comenzile lansate de firma Ikea depasesc in fiecare an capacitatea noastra de productie si cresc o data cu cresterea capacitatii. Sortimentatia este redusa, de aproximativ 14 articole, dar producem in serii foarte mari, unele de ordinul a 500.000 de bucati/an", a adaugat Borsos.

Nikmob a fost infiintata in 1999, prin privatizarea Mobineh si are in prezent 836 de angajati. Structura actionariatului se imparte intre administratorul unic, Nicolae Borsos, care detine 82% din actiuni, directorul general Constantin Popa, cu 15% din actiuni, asociatia salariatilor, cu 2,8% din actiuni si alte persoane fizice, care detin 0,2% din actionariat.

alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO