Companii

Nokia prevede vanzari mai mici in acest an

14.06.2001, 00:00 16



Concernul finlandez Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca profitul din al doilea trimestru va fi mai mic decat cel preconizat, iar acest declin va continua si in a doua jumatate a anului.

Imediat dupa anunt, cotatia actiunilor grupului suedez s-a prabusit cu 20%, relateaza Financial Times. Compania estimeaza ca vanzarile vor creste cu doar 10% in al doilea trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, fata de 20% cat estimase initial.

Nokia si-a motivat previziunile in scadere prin conditiile de piata nefavorabile, la nivel global, care i-au afectat veniturile si vanzarile. "Incetinirea ritmului de crestere economica a Statelor Unite da semne de extindere si in alte regiuni ale lumii, afectand intreaga industrie a telecomunicatiilor", au declarat membrii conducerii. Pana acum, Nokia a reactionat mai putin decat rivalii sai, Motorola, Siemens si Ericsson la factorii externi.

Analistii nu cred ca firma va anunta si reduceri de personal semnificative, subliniind ca pozitia pe piata a Nokia nu va fi amenintata de concurenti, care vor inregistra rezultate chiar mai slabe.

"Cu toate ca rata de crestere a vanzarilor va scadea semnificativ, compania considera ca aceasta va fi mai ridicata decat cea pentru intreaga piata, pe perioada acestui an", afirma oficialii Nokia.

Piata telefoniei mobile s-a confruntat, in ultima perioada, cu o diminuare a vanzarilor de aparate, cauzata, in principal, de ritmul lent de crestere economica, competitia acerba si amanarea lansarii serviciilor de telefonie mobila prin intermediul Internetului.

Compania franceza Alcatel a fost, la randul sau, afectata de aceasta tendinta, fiind nevoita sa achizitioneze componente din surse externe, in timp ce Ericsson a format o alianta cu Sony, iar Philips a anuntat ca s-ar putea retrage definitiv din activitatea de productie a telefoanelor mobile.

De asemenea, Motorola si Ericsson au raportat pierderi in primele trei luni ale anului si au lansat, la randul lor, avertismente asupra rezultatelor din trimestrul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO