Companii

Noriel vrea să relocheze fabrica de jucării din Filipeştii de Pădure

Cristian Constantinescu, directorul general al Noriel

Cristian Constantinescu, directorul general al Noriel

Autor: Ana Maria Petcana

06.01.2015, 00:00 2230

"Pentru anul trecut avem o creştere organică double digit. Am estimat să ajungem la 25 milioane euro, faţă de 18 milioane euro în 2013. Anul trecut am deschis patru magazine, avem 44 în total, iar în 2015 vom deschide trei locaţii ancoră mari (Noriel Mega Store), cu suprafeţe între 750 şi 1.000 metri pătraţi. Vom deschide însă şi locaţii în formatul nostru clasic de jucării unde vedem o oportunitate şi nu putem fi prezenţi cu formatul mare, poate în oraşe mai mici, cu putere mai mică de cumpărare, care nu pot susţine magazine mari. Într-un magazin mare investim cam jumătate de million de euro", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Noriel, Cristian Constantinescu.

Compania are în test şi un format de magazin pentru bebeluşi, Noriel Bebe, situat în mall Băneasa, dar Constantinescu spune că formatul pe care se bazează extinderea Noriel este cel standard, de jucării.

"Ne uităm să replicăm modelul şi în pieţele vecine. Ne uităm la Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova", a spus şeful Noriel, apreciind că extinderea pe pieţele externe ar putea începe chiar din acest an.

Tot în 2015, Noriel va avea şi serviciu de pickup în store, prin care clienţii vor putea ridica din magazine ce comandă online. Şeful Noriel apreciază că utilizarea online-ului va avea în continuare un trend ascendent, la fel şi vânzările prin acest canal, unde Noriel a înregistrat în 2014 o creştere de peste 60% comparativ cu 2013.

"Vedem foarte interesant online-ul pentru a promova şi categoria pentru bebeluşi. Categoria de produse pentru bebeluşi o să o promovăm puternic în 2015. Intrăm puternic pe private label. Vom avea propriul brand de scutece de unică folosinţă, dar şi pe alte categorii majore din produsele pentru bebeluşi. Având branduri proprii, avem libertate mai mare pentru a face promoţii", a spus Constantinescu.

Produsele vor fi fabricate în parteneriat cu producători din China, care lucrează şi pentru companii internaţionale mari. De altfel, peste o treime din cele 2.000 de jucării comercializate de Noriel sunt fabricate sub propriul brand.

"Circa 600-700 din produsele noastre sunt sub brand propriu, din 2.000, şi vom creşte, mai ales partea de jucării creative, cu potenţial mare de dezvoltare în viitor. Am ajuns la circa 40% din vânzâri în decembrie şi vrem să atingem 50%. Vedem o valoare mai mare dată consumatorilor de produsele noastre sub brand propriu. Avem proprii designeri de jucării", a arătat Constantinescu.

Noriel deţine o fabrică în Filipeştii de Pădure, în judeţul Prahova, unde produce în special jocuri de societate şi puzzel-uri, dar intenţionează să extindă gamele de produse fabricate aici.

"Unele jucării sub brand propriu le producem cu partenerii chinezi, pur şi simplu pentru că standardul de cost şi calitate este unul foarte bun şi din păcate pe piaţă noastră nu am găsit soluţii, iar unele le producem în fabrica noastră din Filipeştii de Pădure, unde producem tot ce înseamnă jocuri de societate şi puzzle-uri. Vrem să producem şi alte jucării aici, mai ales din cauza cererii în creştere, problema este că sunt multe categorii în care este absolut imposibil. Poate că din art & craft vom face mult mai mult", a spus Constantinescu.

În ceea ce priveşte fabrica, Constantinescu spune că Noriel are în plan pentru 2015 să extindă capacitatea prin relocarea într-un spaţiu mai mare în aceeaşi zonă din Prahova, unde vor lucra aceeaşi angajaţi.

Compania are un total de 150 de angajaţi în fabrică, depozit, magazine şi birouri.

O parte din produsele Noriel sunt prezente şi pe rafturile unor reţele de hipermarketuri, adaptate profilului clienţilor acestor magazine.

Constantinescu apreciază că 2014 a fost cel mai bun an de până acum pentru companie, dar şi pentru piaţa de jucării din România, evaluată la circa 150 milioane euro.

Acţionarul majoritar al companiei este familia Constantinescu, restul acţiunilor fiind deţinute de fondul de investiţii Axxess Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO