Companii

Norvegienii fac doua nave de 71 mil. euro la santierele de pe Dunare

28.03.2006, 00:00 25

Grupul norvegian Aker Yards, care detine santierele navale de la Tulcea si Braila, va construi in Romania doua vase pentru grupul norvegian Farstad Shipping, in cadrul unui contract in valoare de 570 de milioane de coroane norvegiene (peste 71 de milioane de euro).

Aker Yards, unul dintre cei mai mari constructori de nave la nivel mondial, a obtinut in ultimii doi ani mai multe comenzi pentru cele doua santiere pe care le detine in Romania, valoarea acestor comenzi variind intre 30 si 150 de milioane de euro. Reprezentantii santierelor navale de la Tulcea si Braila spun ca nu au deocamdata informatii despre noul contract.

"Probabil ca cele doua vase vor fi construite la Braila, insa nu s-a luat inca o decizie in acest sens", a declarat pentru ZF Dumitru Ivanov, directorul general al Aker Tulcea.

"Nu stim deocamdata detaliile acestui contract si unde vor fi construite corpurile celor doua nave", a spus Daniel Stan, directorul economic al Aker Braila.

Conform contractului incheiat intre Aker Yards si Farstad Shipping, corpurile celor doua nave vor fi construite in Romania. Vasele urmeaza apoi sa fie echipate la Brevik, una din subsidiarele Aker Yards. Livrarea celor doua vase este programata pentru decembrie 2007 si martie 2008.

In acest an, Aker Yards a mai incheiat un contract cu Farstad Shipping pentru constructia unui vas multifunctional, in valoare de 37,5 milioane de euro, si un contract cu armatorul norvegian Island Offshore pentru un vas mai mic in valoare de circa 18,8 milioane de euro. Carenele celor doua vase vor fi construite tot in Romania. Asadar, contractele incheiate de la inceputul anului de Aker Yards pentru cele doua santiere ale sale din Romania se ridica la peste 127 milioane de euro.

Conform reprezentantilor celor doua santiere navale, acestea si-au ocupat deja capacitatile de productie pentru 2006 si 2007.

"Programul de productie pentru 2006 si prima parte a lui 2007 este deja complet. Am inceput sa primim comenzi si pentru 2008", a declarat Daniel Stan.

Santierul din Braila a livrat anul trecut doua nave complet echipate si opt corpuri de nave. Astfel, in primele noua luni ale anului trecut, cifra de afaceri a companiei s-a dublat fata de perioada similara a lui 2004, ajungand la 31,2 milioane de euro. Compania nu a raportat inca rezultatele financiare pe tot anul, insa, conform bugetului de venituri si cheltuieli, afacerile ar fi trebuit sa depaseasca 40 de milioane de euro. In ciuda evolutiei pozitive a cifrei de afaceri, Aker Braila avea la noua luni pierderi de 6 milioane de euro.

Aker Braila va realiza in acest an 6 tancuri petroliere pentru diverse companii din Cipru, in cadrul unui contract in valoare de 130 de milioane de euro incheiat in 2004.

Aker Tulcea, celalalt santier detinut de Aker Yards in Romania, estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, iar pentru 2006 reprezentantii companiei prognozeaza vanzari record de 120 de milioane de euro. Cel mai important contract incheiat anul trecut de Aker Tulcea prevede construirea a cinci feriboturi alimentate cu gaz pentru operatorul de transporturi nordic Fjord1, proiect a carui valoare se ridica la 150 de milioane de euro.

Industria navala autohtona, dominata de jucatori de talie internationala precum Aker, Daewoo si Damen, traverseaza o perioada foarte buna, capacitatile de productie ale santierelor navale romanesti fiind ocupate pentru urmatorii doi ani. Cererea ridicata este determinata de interesul unor armatori sa-si modernizeze flotele, in conditiile in care normele internationale de siguranta din domeniul transportului naval sunt mai restrictive in ultima vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels