Companii

Noua fabrica a americanilor de la Delphi va inghiti 100 mil. euro si 1.000 de angajati

19.07.2007, 18:19 49

Grupul american Delphi, unul dintre cei mai mari furnizori internationali din industria auto va construi o unitate de productie de componente auto la Iasi. Valoarea investitiei estimata de catre reprezentantii grupului in urmatorii cinci ani va fi de 100 de milioane de euro.
"Delphi isi va deschide la Iasi cea de-a treia locatie in Romania, care va fi specializata in producerea de injectoare pentru motoarele diesel. Constructia acestei fabrici va depinde de eforturile si suportul factorilor guvernamentali si locali, suport pe care noi credem ca il vom primi", a declarat Guy Hachey, vicepresedinte Delphi Corporation.
Principalele avantaje ale locatiei le reprezinta forta de munca accesibila din punctul de vedere al costurilor si faptul ca Iasiul este un centru universitar ce poate oferi personal calificat in domeniul tehnic.
"Calificarea fortei de munca ofera grupului Delphi un mare potential de a dezvolta aici capacitatile sale de productie", a subliniat Hachey. Compania va achizitiona un teren de patru hectare, insa locatia acestuia nu este inca stabilita, fiind in discutie trei posibile zone din perimetrul Iasiului.
"In Iasi exista foarte multe investitii in domeniul imobiliar si cel comercial. Asadar, aveam nevoie de o investitie in productie. Iasiul poate furniza noii uzine Delphi o forta de munca pregatita intr-unul din cele mai bune centre universitare, dar si personal provenit din invatamantul liceal", a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iasiului.
Chiar daca locatia exacta nu este inca stabilita, oficialii Delphi au declarat ca primele echipamente pentru fabrica vor ajunge la Iasi pe data de 10 noiembrie.
In primele 18 luni numarul angajatilor din cadrul noii fabrici va fi de 300, in timp de pana in 2012 aceasta va urca pana la 1.000.
Componentele fabricate la noua uzina din Iasi vor fi destinate cu precadere exportului in Europa de Est si Orientul Indepartat, cum ar fi Coreea de Sud. Oficialii nu au dorit sa mentioneze caror companii vor fi livrate componentele.
Investitiile straine in industria componentelor auto vor depasi in acest an valoarea de un miliard de euro si vor crea pana la 8.000 de noi locuri de munca, potrivit unor informatii furnizate anterior de Agentia Nationala pentru Investitii Straine.
Potrivit declaratiilor lui Sorin Vasilescu, director in cadrul ARIS , agentia a monitorizat in 2006 investitii in sectorul auto de peste 600 de milioane de euro. In functia de manager al noii fabrici a fost numit John Hutson, fostul director al uzinei Delphi Electrice si Electronice din Ineu.
Pana in prezent Delphi a infiintat in Romania doua fabrici de productie, in Sannicolau Mare si Ineu, si in prezent detine peste 9.000 de angajati.
Producatorul american de componente auto, fosta divizie a concernului american General Motors, a inceput procedurile de faliment in octombrie 2005. Compania, impreuna cu un grup de investitori, aplica un plan de restructurare in valoare de 3,4 miliarde de dolari, care presupune reducerea cu 80% a fortei de munca din Statele Unite, inchiderea de fabrici si reorganizarea activitatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO