Companii

Novo Nordisk a ajuns sa controleze peste jumatate din piata insulinei

Novo Nordisk a ajuns sa controleze peste jumatate din piata insulinei
24.06.2009, 16:34 294

Divizia din Romania a companiei daneze Novo Nordisk a inregistrat la finalul primului trimestru o cota de 51,6% din piata de insulina, comparativ cu nivelul de 45,7% de la sfarsitul anului trecut.

"Piata totala de insuline in Romania a crescut in 2008 cu 5,96% fata de anul precedent, ajungand la 35,8 mil. euro, insa ritmul de crestere a fost cu 2% mai mic fata de cel inregistrat in 2007. Comparand insa primul trimestru, se observa ca piata a crescut cu 30% fata de perioada similara a anului 2008", a spus Bogdan Viasu, director general al Novo Nordisk Romania.
In primele trei luni ale acestui an compania a avut o cifra de afaceri de aproape 7 mil. euro, ceea ce o plaseaza pe locul 21 in topul general al celor mai mari jucatori din industria farmaceutica, potrivit datelor Cegedim citate de reprezentul firmei.
"La sfarsitul anului 2008, Novo Nordisk ocupa pozitia 24 in topul companiilor farmaceutice din Romania cu o cifra totala de afaceri de aproape 24 milioane de euro si o cota de piata de 1,39%", a mai spus Bogdan Viasu.
Insulinele au adus anul trecut vanzari de 16,4 mil. euro in portofoliul Novo Nordisk si o cota de piata in crestere. 
"In timp ce piata de insuline a crescut in 2008 fata de 2007 cu 5,96%, Novo Nordisk a inregistrat in acelasi interval o crestere cu putin peste 6%, adica o evolutie peste cea a pietei", a mai spus seful Novo Nordisk.
Pe piata de insuline mai sunt prezente companiile Eli Lilly si Sanofi - Aventis.
Piata de insulina a facut obiectul unei investigatii derulate de Consiliul Concurentei si care s-a soldat anul trecut cu o amenda de 22,6 mil. euro. Amenda a fost impartita intre distribuitorii Mediplus, Relad si A&D Medical si producatorul Eli Lilly. Companiile au anuntat insa ca au contestat amenda.
In primul trimestru al acestui an, piata farmaceutica totala din Romania a atins valoarea de 466 mil. euro, cu 6% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Vanzarile prin intermediul farmaciilor au crescut cu 6,4%, iar cele prin spital cu 3,2%. In aprilie, piata farmaceutica locala a inregistrat o scadere de 5,2% comparativ cu aprilie 2008 la nivelul valorii in euro, in vreme ce in volum declinul a fost de 11,7%.
Comparativ cu martie 2009, in aprilie vanzarile totale de medicamente au fost cu 6,3% mai mici in valoare si cu 4,9% in volum. Scaderea in volum a fost de altfel manifestata inca din primele trei luni ale anului, si se estimeaza ca va continua in perioada urmatoare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO