Companii

O noua etapa in privatizarea Petrom: disputa minoritari - Ministerul Economiei

29.09.2003, 00:00 19



Intre depunerea scrisorilor de intentie si intocmirea listei scurte cu companiile care vor avea dreptul sa depuna oferte, privatizarea Petrom a intrat in ultimile zile intr-o "etapa" initial neprevazuta: cea a disputelor dintre actionarii minoritari ai societatii si cel majoritar - Ministerul Economiei.



Deocamdata indirecta, purtata prin declaratii si comunicate de presa, disputa dintre cele doua parti ar putea capata amploare odata cu apropierea momentului majorarii de capital ce va fi initiata dupa ce statul va vinde 33,34% din actiuni catre un investitor strategic.



Majorarea, care va aduce investitorul strategic la o participatie de peste 50%, are doua necunoscute principale: pretul la care va avea loc si daca actionarii minoritari vor avea drept de subscriere.



In jurul acestor necunoscute se desfasoara in prezent schimburile de replici dintre reprezentantii minoritarilor, care detin 7% din actiunile Petrom si Ministerul Economiei, care detine 93%.



Iar primele raspunsuri ale ministerului nu lasa prea multe sperante minoritarilor.



Tonul disputei a fost dat saptamana trecuta de Cristian Siminel Andrei, directorul fondului american de investitii Broadhurst, care detine 1% din actiunile Petrom.



Andrei a solicitat respectarea legislatiei pietei de capital, adica acordarea dreptului de preemtiune la majorare fiecarui actionar Petrom si vanzarea actiunilor noi la un pret cel putin egal cu activul net contabil al societatii, adica 1.823 de lei.



"Personalul Ministerului Economiei este depasit in ceea ce priveste valorile mobiliare, transparenta si corectitudinea in procesul de privatizare. Au luat un portofoliu de la APAPS, care invatase intre timp ce inseamna piata de capital", a declarat Andrei.



Andrei a fost sustinut si de presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache, care a subliniat ca, in acord cu legislatia in vigoare, operatiunea de majorare a capitalului unei societati deschise, chiar in cadrul unui contract de privatizare, nu poate fi efectuata fara a oferi celorlalti actionari dreptul de a-si conserva participatiile.



"Ministerele vin cu niste anunturi pe care, dupa ce le explicam legislatia pietei de capital, trebuie sa le retraga si astfel se denatureaza toata informatia transmisa investitorilor. Dreptul de preferinta va fi acordat in mod obligatoriu", a spus Anghelache.



Confuzia si solicitarile minoritarilor au fost cauzate de anuntul de privatizare al Petrom, care nu contine mai multe date esentiale privind procesul de vanzare, printre care si cele aferente majorarii de capital.



In urma luarilor de pozitie din partea minoritarilor, Ministerul Economiei a raspuns vineri printr-un comunicat adresat Bursei de Valori, unde este listata Petrom. Comunicatul este insa confuz si nu raspunde decat indirect la principalele doua nelamuriri: dreptul de preemtiune si pretul.



"In contextul privatizarii Petrom, majorarea de capital social se va decide de catre Adunarea Generala a Actionarilor, ceea ce va asigura fiecarui actionar posibilitatea sa participe la adunare si sa voteze avand in vedere interesele companiei", se precizeaza in comunicat.



Nu se pomeneste nimic despre dreptul de preemtiune. Mai mult, Ministerul a precizat ca la privatizare "se aplica exclusiv legea privind accelerarea privatizarii (Legea 137/2002), coroborata cu prevederile din legea societatilor comerciale (Legea 31/1990)". Adica legile in baza carora pana in prezent au fost privatizate mai multe societati fara ca actionarii minoritari sa aiba drept de preemtiune.





Care este miza? Cateva sute mil. $



Problema pretului la care va avea loc majorarea de capital este una esentiala pentru privatizare. Daca majorarea are loc la un pret egal cu valoarea nominala - 1.000 de lei/actiune, investitorul care cumpara 33,34% din capital va avea nevoie de 350 - 400 milioane dolari pentru a deveni actionar majoritar. Daca pretul va fi egal cu valoarea contabila unitara, adica 1.823 de lei, lucrurile se complica: suma de bani necesara va fi de peste 700 de milioane de dolari.



Disputa dintre minoritari si Ministerul Economiei in cazul Petrom, foarte importanta pentru desfasurarea privatizarii, va fi arbitrata de CNVM.



"Consider ca CNVM se afla in fata primului examen important in conditiile noii legislatii a pietei de capital. Ni se spune ca mergem in directia Uniunii Europene si este cazul sa se si demonstreze acest lucru, indiferent de importanta privatizarii Petrom", a declarat Gratiela Iordache, directorul exectuiv al Asociatiei Actionarilor din Romania.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO