Companii

O noua victima in retailul de fashion. Lee Cooper a intrat in insolventa, iar jumatate din magazine au fost inchise

O noua victima in retailul de fashion. Lee Cooper a intrat in insolventa, iar jumatate din magazine au fost inchise
20.01.2010, 23:20 441

Compania care detine licenta magazinelor Lee Cooper din 2004 inRomania a solicitat Tribunalului Prahova intrarea in insolventa lajumatatea lunii decembrie, decizand sa intre in reorganizarejudiciara.

Administratorul judiciar responsabil cu restructurareabusinessului retailerului de blugi este Euroinsol Consulting.

Niciuna din cele doua companii nu a dorit sa comenteze pemarginea acestui subiect, iar valoarea totala a datoriilor nu afost facuta publica.

Potrivitunui sondaj realizat ieri de ZF in centrele comerciale in care eraumagazine Lee Cooper, din cele 30 de unitati compania a inchis dejacel putin paisprezece magazine. In Plaza Romania si in centrulCapitalei, in Ramnicu-Valcea, Sibiu sau Ploiesti magazinele s-auinchis din a doua parte a lui 2009 sau cel mai recent la inceputulacestui an.

Cu afaceri de aproape 11 mil. euro in 2008, compania anunta acumun an ca are un buget de peste trei milioane de euro pentrudezvoltare, urmand ca pana la finalul lui 2009 sa ajunga la o reteade 50 de unitati Lee Cooper.

Pana la decizia de reorganizare interna, brandul de jeans eraunul dintre cele mai vizibile in Romania, lantul de magazine fiindextins in toata tara, atat in marile centre comerciale, cat si inspatiile stradale pe suprafete de 150 de metri patrati. In functiede suprafata, de sezon, dar si de amplasarea magazinului, acestacomercializeaza intre 3.000 si 6.000 de articole de imbracaminte,cea mai mare pondere, de pana la 60%, detinand-o articolele dinjeans, potrivit informatiilor furnizate anterior de companie.

La sfarsitul lui 2008, Ronen Haliva, administratorul LCR Jeans,care detine 45% din companie, anunta ca retailerul va incheia anulcu 14 milioane de euro, dar estimarile au fost contrazise derealitate. De la un profit de 1,3 mil. euro si o cifra de afaceride 10,6 mil. euro in 2007, LCR Jeans a trecut un an mai tarziu pepierderi, in conditiile in care si-a mentinut aceeasi cifra deafaceri.

Au incercat "Rabla" la blugi

Criza financiara care s-a facut simtita in 2009 a afectat si maimult afacerile retailerului de jeans, in conditiile in care piata ascazut cu 30% - 40%, finalul anului coincizand cu cererea deintrare in insolventa. Anul trecut, un motor de crestere alvanzarilor a fost programul de reinnoire a garderobei care promiteao "reducere de 100 de lei la orice pereche de jeans cumparata dacaaduci de acasa o pereche veche", pe o perioada de trei luni(septembrie - noiembrie).

Inspirati din industria auto si de electrocasnice,reprezentantii Lee Cooper au estimat cresteri ale vanzarilor cu 50%fata de o perioada normala de toamna.

LCR Jeans nu este prima companie care apeleaza la protectialegii fata de creditori. Leonardo, cel mai mare nume din sectorulde fashion, cu afaceri de 136 mil. euro din vanzarea deincaltaminte, a fost presat de creditorii care aveau de primitaproximativ 100 mil. euro sa ceara insolventa. Florin Panea,proprietarul Leonardo, a luat aceasta decizie si din cauza scaderiicererii pe piata interna si a reducerii vanzarilor cu 25% anultrecut.

Si producatorul de ciorapi Mondex a luat aceasta hotarare inaugust 2009, cand Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu i-apus poprire pe conturi (compania acumulase 166.000 de euro datoriila bugetul de stat), dar si pe fondurile de marfa si pe banii pecare clientii Mondex ii datorau companiei.

Ce se intampla dupa declararea insolventei

Ca orice companie care ajunge in insolventa, si LCR Jeans vaavea la dispozitie o perioada de aproximativ jumatate de an, carese poate insa prelungi pana la un an, in care sa realizeze un tabelal creditorilor si al datoriilor acumulate si va initia un plan dereorganizare care poate include negocierea cu furnizorii, cuproprietarii sau dezvoltatorii centrelor comerciale unde suntdeschise magazine Lee Cooper sau poate decide inchiderea altorunitati neprofitabile. In tot acest timp insa, compania nu va maiplati datoriile scadente, ci doar stocurile de marfa pe care le vacomanda de acum inainte sau chiriile lunare pentru spatiilecomerciale.

Perioada stabilita de lege pentru reorganizarea companiei estede pana la 3 ani, cu posibilitatea de prelungire de un an. Inaceasta perioada, LCR Jeans va incepe sa achite datoriileacumulate.

Acum 100 de ani fratii Cooper au inceput productia deimbracaminte pentru muncitorii din Londra, in '30 fabrica s-aspecializat in uniforme militare, iar din 1950 a inceput sa producaprimele articole casual.

In prezent, cea mai veche marca europeana are peste 10 milioanede clienti anual, potrivit site-ului companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO