Companii

O treime din afacerile Aerostar, din aviatia civila

08.11.2005, 19:24 16

Constructorul de avioane Aerostar Bacau a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 3,88 milioane de lei (1,07 milioane de euro), in crestere cu 16% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Van-zarile companiei au inregistrat insa un usor regres in lei, din cauza aprecierii monedei nationale, in timp ce in euro au crescut cu circa 4%, pana la 18,4 milioane de euro.

"Evolutia cifrei de afaceri a fost influentata in primul rand de aprecierea leului, dar si de faptul ca multe din contractele pe care le avem in derulare vor fi finalizate in lunile noiembrie si decembrie, cand vom realiza si cele mai mari vanzari. In aceste conditii, estimam ca cifra de afaceri va depasi 1.000 de miliarde (lei vechi - n.r., peste 27 mil. euro)", a declarat Doru Damaschin, directorul financiar al Aerostar.

Exporturile companiei au reprezentat circa 30% din cifra de afaceri, comparativ cu 20% in perioada similara a anului trecut. Principala piata de export este India, cu o pondere de peste 65% din totalul exporturilor Aerostar.

"Cel mai mare partener extern al nostru este Ministerul Apararii din India, din partea caruia primim cel mai mare volum de comenzi", a aratat Damaschin.

In ultimii ani, Aerostar s-a orientat din ce in ce mai mult spre aviatia civila, obtinand o serie de autorizari pentru producerea de componente pentru aeronave civile.

"Am intrat in domeniul aviatiei civile in urma cu doi ani, iar in prezent am ajuns ca aproape 30% din cifra de afaceri sa provina de pe acest segment, cresterea venind mai ales in ultimele luni. Pentru anul viitor estimam ca segmentul aviatiei civile va creste cu inca 10 puncte procentuale", a spus Damaschin. "Pe acest segment avem doua directii de activitate: mentenanta aeronavelor si producerea de structuri pentru avioane civile", a mai precizat el.

Investitiile realizate de Aerostar in ultimii ani au vizat tocmai intrarea companiei in domeniul aviatiei civile. "Am realizat investitii mari in procesul de informatizare a companiei, precum si in obtinerea de autorizari pentru industria aeronautica civila", a declarat directorul financiar al Aerostar.

Aerostar Bacau produce si repara aeronave si subansamble, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate.

Compania a asigurat reparatia si intretinerea pentru toate tipurile de avioane care s-au aflat in dotarea armatei romane, fiind compania care a realizat prototipul avionului IAR-93, primul avion de lupta construit in Romania dupa al doilea razboi mondial. In cifra de afaceri realizata in primele noua luni, produsele militare detin o pondere de circa 70%.

Actionarul majoritar al Aerostar este societatea Iarom Bucuresti, cu o participatie de peste 71%. Titlurile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 3,95 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 12,5 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24