Companii

Obiectivul Antibiotice pentru 2003: 5% crestere

24.04.2003, 00:00 13

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi si-a propus pentru acest an o cifra de afaceri de 1.250 de miliarde de lei si un profit net de 140 miliarde de lei, estimand astfel o crestere de aproximativ 5% in termeni reali a vanzarilor si castigurilor.
Bugetul de Venituri si Cheltuieli, aprobat de actionarii Antibiotice saptamana aceasta, intareste, astfel, obiectivele stabilite de manageri, de a pune pe primul loc echilibrul financiar in detrimentul cresterii.
Schimbarea strategiei se datoreaza crizei financiare din sistemul sanitar, care afecteaza fluxul de numerar al tuturor companiilor farmaceutice. La sfarsitul anul trecut datoriile statului catre producatori si importatori erau de peste 300 de milioane de dolari ca valoare si, in unele cazuri, 12 luni ca durata. Desi incepand cu luna trecuta o parte din bani au inceput sa fie platiti, situatia este in continuare dificila.
Problemele cu recuperarea banilor din sistem nu au ocolit nici pe Antibiotice, desi este o companie care are ca actionar majoritar pe Ministerul Sanatatii.
Astfel, desi, pe hartie, Antibiotice a obtinut anul trecut un profit net de aproximativ 3,5 milioane de dolari, compania nu dispune de lichiditatile necesare pentru a plati, de exemplu, dividendele de 460.000 de dolari pe care Ministerul Sanatatii si le-a votat saptamana aceasta.
Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) companiei a aprobat, de altfel, ca termenul de plata al dividendelor (in general doua luni) sa fie decalat cu sase luni. Dividendul unitar brut este de 84 de lei/actiune. In prezent, pretul titlurilor Antibiotice la Bursa de Valori este de 1.920 de lei.
Recuperarea dificila a banilor a facut ca la sfarsitul primelor noua luni din 2002, Antibiotice sa aiba creante de 490,02 miliarde lei (14,6 milioane de dolari), adica 63,3% din cifra de afaceri in aceeasi perioada. Creantele mari au umbrit performante precum dublarea profitului din 2002 comparativ cu anul anterior.
Cea mai mare parte a profitului de 3,5 milioane dolari obtinut in 2002, peste 1,5 milioane de dolari, a fost alocat anul acesta pentru investitii.
Investitiile vor fi orientate catre eficientizarea capacitatii proprii de productie a utilitatilor si cresterea celei de productie a medicamentelor injectabile, in special cefalosporine (antibiotice de ultima generatie).
Cefalosporinele reprezinta o piata anuala de cateva zeci de milioane de dolari, in crestere in ultimii ani. Datorita ascensiunii acestui segment, compania slovena Lek a decis anul trecut sa inceapa constructia unei fabrici noi la Targu - Mures, special pentru productia de cefalosporine, insa orale.
Anul trecut, Antibiotice a avut vanzari de aproximativ 33,27 milioane dolari (1.100 miliarde lei).
Compania detine, valoric, aproximativ 3,5% din piata romaneasca a medicamentelor.
Imbunatatirea echilibrului financiar al Antibiotice ar putea avea loc in 2003 si datorita cresterii exporturilor pe piata Statelor Unite, pentru care a primit avizul FDA (Food and Drug Administration) - organismul guvernamental care avizeaza comercializarea produselor farmaceutice si alimentare in SUA - in vara anului trecut.
Exportului in SUA ar putea avea o influenta foarte buna asupra profitului companiei, existand posibilitatea ca medicamentele sa fie comercializate la preturi cu 60% mai mari decat in Europa, iar banii pot fi recuperati mult mai repede comparativ cu piata romaneasca.
Consumul de medicamente in Romania s-a cifrat anul trecut la 611 milioane euro, principalii competitori pe piata fiind GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Sicomed Bucuresti, Antibiotice Iasi, Terapia Cluj - Napoca, Pfizer (SUA) si Lek (Slovenia)
Antibiotice a ramas singurul producator de medicamente la care statul mai este actionar majoritar. Ministerul Sanatatii si Familiei detine 53% din actiuni. Actiunile Antibiotice sunt tranzactionate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO