Companii

Obiectivul SN Orsova: triplarea profitului in 2006

12.04.2006, 00:00 25

Santierul Naval Orsova, specializat in constructia si reparatia de nave fluviale, si-a bugetat pentru acest an un profit net de 4,2 milioane de lei (1,23 mil. euro), de peste trei ori mai mare comparativ cu profitul net obtinut in 2005.

Cifra de afaceri estimata de companie pentru acest an este de circa 79 de milioane de lei (23,2 milioane de euro), fata de vanzari de 65,5 milioane de lei (18 milioane de euro) in 2005. La realizarea bugetului de venituri si cheltuieli, compania a luat in calcul un curs mediu de 3,4 lei/euro.

"Estimam o crestere a cifrei de afaceri si a profitului, tinand cont de contractele de export, care au fost incheiate la preturi mai bune decat anul anterior. La realizarea bugetului am luat un curs mediu de 3,4 lei/euro, asadar, teoretic, mentinerea cursului la nivelul actual, sau o intarire a euro va influenta pozitiv rezultatele noastre", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Caraiman, directorul economic al companiei.

Reprezentantii companiei estimeaza, de asemenea, o scadere a costurilor cu materiile prime, care se va reflecta si in cresterea profitului.

"Daca anul trecut pretul la tabla a crescut destul de mult anul acesta, cel putin pana acum, pretul este mai mic decat la finele lui 2005. In acest moment avem deja asigurate stocurile de materii prime pentru prima jumatate a anului", a precizat Caraiman.

Conform surselor din piata, in prezent pretul tablei folosita in industria de constructii navale este de circa 500 de euro pe tona, comparativ cu un pret mediu de 600 de euro pe tona in 2005. Furnizorul de tabla al Santierului Naval Orsova este combinatul Mittal Steel Galati.

Santierul Naval Orsova este specializat in producerea si reparatia de nave fluviale, insa in ultimii ani partea de productie a devenit tot mai importanta, atingand anul trecut o pondere de 99% din cifra de afaceri totala. Productia companiei este destinata in totalitate exportului, toti clientii santierului fiind firme din Olanda.

Cei mai importanti clienti ai Santierului Naval Orsova sunt armatorii olandezi Rensen Shipbuilding, Euromaritime Shipping, Gebr de Jonge si Veka Shipbuilding.

Reprezentantii companiei arata ca pe segmentul de piata al navelor fluviale exista o crestere a cererii de nave noi construite, care se va mentine si in urmatorii 2-3 ani. Totodata dezvoltarea pietei de second hand face ca acei clienti cu posibilitati financiare mari sa-si vanda navele pe care le detin si sa comande altele noi.

"Exista o cerere foarte mare pe piata si continuam sa primim comenzi noi. In acest moment, capacitatea de productie pentru anul 2006 este in totalitate contractata, iar pentru 2007 avem incheiate contracte pentru primele 4-5 luni. Am ezitat totusi sa mai incheiem contracte noi pentru ca asteptam sa vedem cum vor evolua preturile in continuare", a aratat Gheorghe Caraiman.

Anul trecut, Santierul Naval Orsova a construit si livrat 16 nave noi, pentru care a incasat 17,9 milioane de euro. De la inceputul acestui an, compania a livrat deja inca 3 nave noi.

Principalul actionar al Santierului Naval Orsova este SIF Transilvania, care detine aproape 50% din actiuni. Un alt actionar important este firma olandeza Rensen Beheer, cu o participatie de 16,8% din titluri.

Actiunile Santierului Naval Orsova sunt listate la Bursa, ultimul pret de tranzactionare al acestor titluri fiind de 4,5 lei/ actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO