Companii

Octavian Radu: Restructurez divizia IT, ca sa o pregatesc de Bursa

15.02.2006, 19:50 28

Omul de afaceri Octavian Radu a anuntat ca va incepe un program de restructurare a diviziei IT din cadrul grupului pe care acesta il controleaza (RTC Holding) pentru a pregati listarea acesteia la Bursa in 2008.

Octavian Radu a achizitionat anul trecut mai multe companii din domeniul IT (distributie, retail, integrare de sisteme) pe care acum vrea sa le integreze intr-o singura structura, care se va numi Best Computers.

In lunile urmatoare, el spune ca va negocia cu actionarii minoritari din companiile achzitionate ponderea pe care acestia urmeaza sa o aiba in noua entitate. Cei circa 15 actionari minoritari urmeaza sa detina pachete de actiuni cuprinse intre 0,3 si 4,2% din Best Computers. "In noua entitate, actionarii minoritari vor detine cumulat 41,3%, pachetul majoritar urmand sa imi revina mie", a declarat Octavian Radu pentru Ziarul Financiar.

Companiile care vor forma divizia IT din RTC Holding sunt Best Computers, Best Distribution, Sistec, ProCA si Atlas. Acestea au activitati de import, distributie si retail IT, precum si integrare hardware.

In 2005, divizia IT a grupului RTC a avut o cifra de afaceri de 51,7 milioane de euro, iar pentru 2006 volumul vanzarilor fiind estimat la 68,7 milioane de euro. Radu spune ca daca se iau in calcul si vanzarile IT din reteaua Diverta (specializata pe distributia de carte si produse multimedia) volumul afacerilor va depasi 100 de milioane de euro.

"In acest moment cred ca valoarea diviziei IT din RTC Holdings este cu aproximativ 10-20% mai mica decat capitalizarea bursiera a Flamingo, insa pana la sfarsitul anului o vom depasi", estimeaza presedintele holdingului RTC.

Cum capitalizarea bursiera a Flamingo se ridica la 62 milioane de euro, valoarea diviziei de IT din grupul lui Octavian Radu are, in opinia acestuia, o valoare cuprinsa intre 50 si 55 milioane de euro.

"Urmeaza sa ajung la un consens cu actionarii minoritari privind redistribuirea actiunilor in noua entitate pe care o cream", mai spune Octavian Radu. El nu exclude posibilitatea ca o parte din actionari sa iasa din afacere printr-o tranzactie cash.

Divizia IT din RTC va purta numele uneia din companiile pe care el le-a achizitionat anul trecut.

Best Computers a fost o afacere de retail IT cu un volum de afaceri de circa 10 milioane de euro detinuta de trei intreprinzatori, majoritari fiind Robert Coman si Teo Paduraru. Tranzactia a presupus un schimb de actiuni intre Diverta si Best Computers, in urma tranzactiei Radu devenind proprietar. Acum, cumparatorul admite ca lucrul cel mai important care l-a atras la aceasta companie a fost brand-ul - Best Computers. "Era un business mic, insa cu un nume mare".

Omul de afaceri intentioneaza ca pe langa magazinele Best din cadrul retelei Diverta sa mearga si pe formula francizarii acestui brand.

"Vom da in franciza acest nume micilor distribuitori din provincie care cunosc mai bine decat noi piata locala", explica presedintele RTC. El spune ca principalul avantaj al francizarii nu va fi componenta financiara, ci cresterea notorietatii brand-ului Best. Un brand awarness mai bun va fi util in momentul listarii, prognozata pentru 2008.

Octavian Radu a gandit o noua formula si pentru structura intregului holding.

Cele aproximativ 50 de companii care fac parte din acesta sunt grupate in sase divizii. Pe langa IT, RTC mai detine diviziile Office (distributie de papetarie), Diverta (retail de carte si produse multimedia), Mobishop (distribuitor de cartele preplatite), TCE (transport) si un incubator de companii care sunt in dezvoltare (real estate, distributie de vinuri, software, advertising, media etc.).

Cea mai mare divizie din cadrul grupului RTC este Mobishop, distribuitorul de produse de telefonie si Internet, care in 2006 va avea venituri de peste 100 de milioane de euro. In 2005, cifra de afaceri realizata la nivelul intregului grup se ridica la 237 de milioane de euro, pentru anul in curs fiind estimate venituri consolidate de peste 320 de milioane de euro.

Desi Radu nu se gandeste la o dezvoltare regionala, anul trecut el a devenit actionar in cadrul companiei Pro Noi - cel mai mare distribuitor de carte din Republica Moldova. Totodata, omul de afaceri a mai cumparat magazinele Hollywood Music& Film (2004), 80% din producatorul de birotica Flaro Sibiu (printr-o oferta pe piata RASDAQ in 2005), Depozitul de Vinuri, o retea de distributie a cartelelor preplatite pentru utilizatorii de telefonie mobila si Internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO