Companii

Oferta de 20 mld. $ pentru Vivendi Universal

22.11.2002, 00:00 16

Valoarea actiunilor companiei Vivendi Universal SA a crescut ieri brusc, cu 10%, dupa ce Wall Street Journal a anuntat ca un grup de investitori condusi de magnatul petrolier Marvin Davis sunt pregatiti sa lanseze o oferta in valoare de 20 miliarde de dolari pentru activele diviziei de divertisment a companiei franceze.  
Actiunile Vivendi au crescut cu 1,16 euro pana la 12,55 euro la bursa de la Paris. De la inceputul anului, actiunile Vivendi au pierdut 80% din valoare.
Davis si un grup de companii private sunt gata sa ofere 15 miliarde de dolari si separat 5 miliarde de dolari reprezentand plata datoriilor pentru activele Vivendi incluzand Universal Studios si Universal Music.
Marvin Davis a fost proprietarul studiourilor Twentieth Century Fox la inceputul anilor '80.
Insa Vivendi nu este interesata de posibila oferta a grupului condus de Davis, conform agentiilor de presa internationale, care citeaza un oficial al Vivendi a carui identitate nu a fost dezvaluita.
"In primul rand, pretul nu corespunde valorii activelor si in al doilea rand activele nu sunt de vanzare", a precizat sursa din cadrul grupului francez.
"Vanzarea nu face parte din strategia Vivendi", a adaugat el.
Presedintele Vivendi Universal, Jean-Rene Fourtou, este ocupat in prezent cu vanzarea activelor grupului care nu fac parte din activitatea de baza incercand astfel sa rezolve problema presanta a datoriilor.
Recent, Vivendi a anuntat ca intentioneaza sa faca vanzari de active in valoare de 7 miliarde de euro pana la finele anului curent si inca alte 16 miliarde pana in noiembrie 2004.
In plus, compania se confrunta cu o serie de investigatii din partea autoritatilor de supraveghere atat din Franta cat si din Statele Unite.
Saptamana trecuta, Vivendi a facut o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de 1 miliard de euro care a surprins investitorii. Conglomeratul media a declarat ca operatia ii va asigura cresterea lichiditatii si reducerea datoriei nete, care a atins suma de 19 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO