Companii

Oferta de 30 milioande de dolari pentru Romanian Cable Systems

16.06.2000, 00:00 31



Firma europeana United Pan Europe Comunications (UPC) ar putea cumpara divizia din Bucuresti a operatorului de tyeleviziune prin cablu Romanian Cable Systems (RCS) intr-o afacere de aproape 30 de milioarde de dolari, discutiile fiind destul de avansate, spun surse din piata.

Potrivit acestor surse, UPC, care a oferit aproape 200 de dolari pentru fiecare abonat al RCS din Capitala, vrea sa dobandeasca o pozitie importanta pe piata operatorilor din cablu, pe de o parte in asteptarea liberalizarii pietei telecomunicatiilor din 1 ianuarie 2003, iar pe de alta parte in perspectiva dezvoltarii sectorului de Internet din tara.

UPC si-a manifestat intentia de achizitionare a operatorului de televiziune prin cablu RCS inca de la inceputul acestui an, insa pana in prezent negocierile nu au fost finalizate. UPC a cumparat la inceputul acestui an companiile de televiziune prin cablu Analog din Timisoara si Seltron din Cluj-Napoca. Compania intentioneaza sa devina principalul operator de cablu din punct de vedere al numarului abonatilor si de aceea are nevoie sa achizitioneze una din cele doua companii care la acest moment este mai bine situata pe aceasta piata: Astral TV sau RCS.

Astral TV are in prezent aproape 600.000 de abonati si o valoare de piata de aproximativ 120 de milioane de dolari, in timp ce RCS se situeaza pe primul loc din punct de vedere al numarului abonatilor, insa o cifra oficiala a acestora nu a putut fi obtinuta. Astral TV a efectuat recent o majorare a capitalului social de 20 de milioane de dolari prin intermediul fondului de investitii AIG New Europe, alte zece milioane de dolari urmand a fi investite in urmatoarea perioada. Potrivit surselor citate, Astral analizeaza in prezent posibilitatea unei cotari la bursa pentru atragerea de noi fonduri, urmand ca intr-o perspectiva mai indelungata actualii actionari sa vanda un pachetul majoritar de actiuni.

Televiziunea prin cablu din Romania a cunoscut, in ultimii ani, o dezvoltare exploziva, astfel ca la sfarsitul anului 1999, numarul abonatilor se ridica la 3,5 milioane persoane, respectiv 16 romani din 100 racordati, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in clasamentul statelor din Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO