Companii

Oferta de cumparare a 25% din Automatica

30.06.2003, 00:00 45

Omul de afaceri Ioan Maticiuc, detinatorul grupului de firme Chematex, a lansat la sfarsitul saptamanii trecute o oferta publica de cumparare in valoare aproximativ 400.000 de dolari pentru 25,16 % din actiunile Automatica Bucuresti.
Pretul ofertei este de 3.000 de lei/actiune, fata de o medie de 2000 lei anul acesta.
Automatica, unul din cei mai importanti producatori romani de echipamente electrice, are ca principali actionari in prezent compania Euroform Milenium SRL - cu o detinere de 63,88% si Asociatia Salariatilor (PAS), 11,6%. Restul actiunilor, reprezentand 24,44% din capitalul social, sunt detinute de micii investitori.
De fapt, actiunile micilor actionari si cele ale PAS sunt vizate de oferta publica.
"In prima faza, achizitia a 25% din actiuni este privita ca o investitie de portofoliu buna. Nu este exclus inca ca Maticiuc sa vizeze in final pozitia de actionar majoritar", spun surse din piata.
Conform prospectului de oferta, Maticiuc intentioneaza sa contribuie la dezvoltarea Automatica prin cresterea numarului de comenzi, modernizarea procesului tehnologic si diversificarea profilului de fabricatie.
Ion Maticiuc este proprietarul grupului de firme Cematex, care desfasoara in Romania operatiuni de comert in industria chimica, transport, brokeraj in asigurari si in domeniul imobiliar.
Automatica are un capital social de 17,48 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Ultimul pret al actiunilor pe piata Rasdaq a fost de 2.800 de lei, cotatie la care capitalizarea bursiera a companiei este de 1,48 milioane dolari.
Anul trecut, Automatica a inregistrat venituri totale de 107,68 miliarde lei (3 milioane dolari) si o pierdere de 3,74 miliarde lei.
Oferta lansata de Maticiuc va dura pana pe 16 iulie si va fi intermediata de societatea de brokeraj Unicapital, condusa de Valeriu Velciu, fost presedinte si director general al Automatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO