Companii

Oltchim incearca sa faca pace cu actionarii minoritari

15.09.2005, 18:24 23

Conducerea combinatului chimic Oltchim Ramnicu - Valcea va convoca o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) in vederea anularii hotararii anterioare a actionarilor prin care se majora capitalul social al companiei cu creantele detinute de AVAS asupra Oltchim.

In urma acelei majorari, Ministerul Economiei si Comertului, cel mai important actionar al Oltchim, ajunsese la o participatie de peste 95% in cadrul companiei, dar principalii actionari minoritari au atacat in instanta hotararea de majorare de capital, sustinand ca inregistrarea acelei operatiuni ar aduce prejudicii importante investitorilor care detin participatii minoritare la Oltchim.

Reprezentantii Oltchim nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.

Ca rezultat al conversiei in actiuni a unor datorii ale Oltchim in valoare de peste 322,3 milioane de lei (92 mil. euro), detinerea statului la Oltchim a urcat de la 53% pana la 95%, in timp ce participatiile actionarilor minoritari s-au diluat de aproape zece ori.

In prezent se afla pe rol un proces inaintat de SIF Oltenia care a cerut la randul ei suspendarea majorarii, dupa ce Oltchim castigase in instanta un recurs impotriva unei hotarari judecatoresti de suspendare a acelei operatiuni, actiune ceruta de fondul de investitii Lindsell Enteprises, administrat de New Century Holdings.

"Consider o actiune fireasca acest anunt al Oltchim pentru anularea majorarii de capital. Noi am contestat in instanta de altfel acea hotarare si practic printr-o anulare a majorarii se elimina nedreptatea care a fost adusa actionarilor minoritari ai Oltchim. Cand datoriile Oltchim fata de banci, preluate ulterior de AVAB (in prezent, AVAS - n.red.), au fost transformate in actiuni acele obligatii au fost actualizate la cursul zilei, dar activele au fost considerate la valoarea initiala la care erau inregistrate in patrimoniu, si ca urmare a majorarii capitalului, participatiile minoritarilor s-au redus de peste zece ori", a comentat Tudor Ciurezu, directorul economic al SIF Oltenia.

Luna trecuta, CNVM a blocat posibilitatea MEC de a vinde pachetul de 3,2 miliarde de actiuni. Aceasta masura a blocat practic si scoaterea la privatizare a combinatului chimic, in conditiile in care cumparatorul acelui pachet ar fi trebuit sa accepte riscurile legate de procesul care se desfasoara in justitie, care ar fi putut duce la anularea tuturor actiunilor sau a celei mai mari parti a acestora.

Reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul MEC nu au fost disponibili ieri pentru a oferi mai multe detalii legate de procesul de privatizare al Oltchim. Actiunile Oltchim sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,339 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 345,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO