Companii

OMV a semnat pentru PKN Orlen

25.05.2001, 00:00 21



Grupul petrolier OMV a anuntat ca a inaintat guvernului polonez o scrisoare de intentie pentru preluarea unui pachet de 18% din actiunile PKN Orlen, a carui valoare a fost estimata la circa 340 de milioane de dolari, transmit agentiile internationale de presa citate de Mediafax.

PKN Orlen este cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala, cu activitati in sectorul rafinarii, comercializarii si transportului de carburanti.

De la lansarea privatizarii companiei, in 1999, guvernul polonez a listat la bursele din Varsovia si Londra 72% din actiunile PKN, dar nu a luat inca o decizie in privinta restului de actiuni.

Ministrul polonez al Finantelor, Aldona Kamela-Sowinska, a declarat, insa, ca inclina spre vanzarea acestor actiuni unui partener industrial, principala runda de negocieri urmand sa aiba loc, cel mai probabil, inaintea alegerilor generale din Polonia, planificate pentru data de 23 septembrie.

Saptamana trecuta, directorul executiv al OMV, Richard Schenz, a anuntat ca grupul austriac intentioneaza sa formeze impreuna cu compania ungara MOL si cu PKN cel mai mare grup energetic din Europa Centrala, dar a precizat ca, pana in prezent, nu au avut loc decat discutii bilaterale.

Un purtator de cuvant al OMV a declarat, insa, ca oferta inaintata PKN nu prevede un parteneriat cu vreo alta companie.

"OMV pare a fi luat deja o decizie si chiar daca e dificil de apreciat daca aceasta este pozitiva sau nu, hotararea reprezinta un pas in sensul consolidarii in regiune", a apreciat Mariusz Pawlak, administrator de active la SG Securities din Varsovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO