Companii

OMV analizeaza optiunea pentru o preluare pe cont propriu a Petrom

05.12.2003, 00:00 21

Compania austriaca de petrol si gaze OMV, unul dintre cei mai mari jucatori din Europa Centrala si de Est, examineaza daca va depune o oferta angajanta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Petrom.
Austriecii se gandesc sa mearga mai departe pe cont propriu, una dintre variantele de finantare a achizitiei luate in calcul fiind majorarea capitalului social al OMV, potrivit lui David Davies, director financiar in cadrul companiei austriece.
"Inca evaluam daca vom depune o oferta", a declarat Davies la o conferinta a investitorilor tinuta la inceputul saptamanii la New York, potrivit agentiei de presa internationale Dow Jones.
Potrivit acestuia, OMV nu are planuri concrete pentru a face o oferta combinata cu un alt partener pentru Petrom, raspunzand astfel speculatiilor aparute pe piata conform carora compania austriaca are nevoie de un partener pentru a face o oferta pentru o companie de anvergura Petrom.
Davies a precizat ca OMV nu ar fi depus o oferta preliminara pe cont propriu daca ar fi fost o asemenea situatie. Valoarea tranzactiei de preluare a 51% din actiunile Petrom este estimata de analisti la 1 a€“ 1,3 mld. $.
Reprezentantul OMV nu a exclus varianta unei majorari de capital in vederea finantarii tranzactiei, adaugand ca in 2001 actionarii au aprobat o majorare de capital cu pana la 8 milioane actiuni. Aceasta este una dintre optiunile pe care OMV le studiaza in acest moment.
Consultantul OMV pentru tranzactia cu Petrom este grupul financiar german Deutsche Bank, in timp ce consultanta juridica este asigurata de catre una dintre cele mai puternice case de avocatura de pe piata romaneasca, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
OMV are o capitalizare de piata de circa 3 mld. euro, dubla fata de cea a Petrom, in timp ce veniturile companiei austriece sunt de peste 3 ori mai mari decat cele ale companiei romanesti. Actiunile OMV sunt detinute in proportie de 35% de catre statul austriac, iar 19% de catre fondul de investitii petrolier IPIC din Abu Dhabi, restul fiind listat pe bursa de la Viena.
Recent, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, sustinea ca firma austriaca are banii necesari achizitiei Petrom pe cont propriu, bani ce ar putea fi asigurati de catre unul dintre actionarii sai, IPIC. In cursa pentru Petrom, oficialii OMV vad companiile regionale ca fiind cele mai motivate de a face aceasta achizitie.
Preluarea Petrom ar intari operatiunile grupului petrolier austriac, in special portofoliul upstream (de productie de titei si gaze). OMV produce la ora actuala aproximativ 117.000 barili de titei pe zi, in timp ce Petrom are un nivel al productiei de 200.000 barili de titei pe zi. Pe de alta parte, personalul Petrom numara aproximativ 60.000 de angajati, de aproape 10 ori mai numeros decat cel al OMV.
Grupul austriac a intrat pe piata romaneasca in 1998 pe segmentul de distributie al carburantilor, in prezent avand o retea formata din peste 50 de benzinarii. In plus, in toamna anului trecut, OMV a cumparat 25,1% din actiunile grupului petrolier privat Rompetrol, asigurandu-si accesul la rafinaria Petromidia, in cadrul unei tranzactii de peste 50 mil. $. Potrivit propriilor estimari, OMV detine o cota de piata de 5,7% pe piata de retail a carburantilor prin intermediul filialei locale, OMV Mineraloel.
OMV a depus la finele lunii trecute oferta neangajanta la Petrom, alaturi de alte sapte companii a€“ MOL (Ungaria), PKN Orlena (Polonia), Hellenic Petroleum (Grecia), precum si ENI (Italia), Occidental (SUA), Gazprom (Rusia) sau casa de comert Glencore (Elvetia). Aceste oferte sunt acum in analiza Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si a consultantului angajat de stat pentru aceasta tranzactie a€“ consortiul format din bancile Credit Suisse First Boston si ING Barings, consultant juridic fiind casa de avocatura Miculitii & Asociatii Linklaters.
Potrivit ministerului economiei si comertului, termenul pentru depunerea ofertelor finale este stabilit pentru finele lunii februarie 2004. Semnarea contractului de privatizare este prevazuta pentru finele lunii martie 2004.
Statul detine 93% din Petrom, restul actiunilor fiind listate la Bursa de Valori Bucuresti. Capitalizarea companiei este de pana la 1,4 mld. euro, la pretul de 1.460 lei/actiune. Petrom isi propune in acest an o cifra de afaceri de 1,9 mld. euro si un profit brut de 81 mil. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO