Companii

OMV închide Arpechim şi ia benzină din import

OMV închide Arpechim şi ia benzină din import

Autor: Roxana Petrescu

27.03.2011, 20:33 344

Petrom a anunţat închiderea rafinăriei Arpechim Piteşti, unitatecare acum doi ani reprezenta jumătate din capacitatea sa locală derafinare de circa 8 milioane de tone de ţiţei. Compania a motivatcă Arpechim este "prea mică, ineficientă şi fără ieşire lamare".

Pe de altă parte, datele arată că între 2008 şi 2010importurile de produse rafinate s-au dublat la Petrom, de la 0,9mil. tone la 1,7 mil. tone. Compania a vândut 5,5 milioane de tonede produse rafinate în 2010 pe piaţa locală, din care două treimidin rafinăriile locale şi restul din import.
Petrom preferă astfel să importe produse rafinate şi nu petrolpe care să-l rafineze local: în 2008 importurile de ţiţei erau de1,8 mil. tone, iar în 2010 au ajuns aproape de zero. Firma extragecirca 4 milioane de tone de ţiţei din România.
"InvestiŢiile în rafinăria Arpechim constituie o provocareavând în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, careimportă ţiţei şi în principal exportă produse finite", spunreprezentanţii Petrom în comunicatul în care a fost anunţatăînchiderea Arpechim.
Unitatea, pusă în funcţiune în 1964, a fost gândită ca uncomplex petrochimic. În 2007 avea peste 2.000 de angajaţi, iar în2011 a rămas la 700.
Din 10 rafinării în 1989, cu o capacitate de circa 23 mil.tone, România a mai rămas cu 3, cu o capacitate totală de 12milioane de tone. România consumă circa 9 milioane de tone deproduse petroliere.
Singurele rafinării care vor mai funcţiona în România vor fiPetromidia (Rompetrol), care este la malul mării şi deci se poatealimenta pe Marea Neagră, Petrobrazi (Petrom), care nu depinde deimporturi, având materia primă foarte aproape, iar Petrotel(Lukoil), care are acces la petrol rusesc. Însă nici Petrotel nuare ieşire la mare şi este mai mică decât Arpechim.
Petrobrazi are o capacitate nominală de 4,5 milioane de tone,Arpechim avea 3,5 mil. tone, Petrotel Lukoil 2,4 mil. tone iarPetromidia va ajunge anul acesta la 5 milioane de tone.
În 2011, după închiderea Arpechim, scenariul de rafinare aratăastfel: Petromidia a anunţat că va rafina 4,5 mil. tone de petrol.Petrobrazi ar putea rafina circa 3,5-4 mil. tone de petrol,producţia de petrol pentru 2011 fiind estimată de Petrom la circa 4mil. tone de ţiţei, iar Petrotel va rafina tot circa 2,4 mil. tonede petrol.
Astfel, rezultă circa 11 mil. tone de petrol rafinate, pentrua acoperi o cerere estimată în stagnare faţă de 2010.

De ce nu a mai fost bun Arpechim
Petrom a anunţat încă de la finele lui 2009 că la sfârşitullui 2011 va lua o decizie privind viitorul Arpechim.
"Cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentruArpechim au fost închiderea sau vânzarea. În plus, faţă deprovocările economice fundamentale - rafinărie mică, ineficientă şifără ieşire la mare - mediul internaţional pentru această industrieconstituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închisesau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite devânzare", spune Neil Anthony Morgan, membru al directoratuluiPetrom, responsabil pentru activitatea de rafinare.
În plus, Petrom mai spune că segmentul de rafinare, atât celdin România, precum şi la nivel internaţional este caracterizatprintr-un nivel scăzut al marjelor şi de un excedent decapacitate.
La Arpechim se producea atât benzină şi motorină, cât şipolietilenă de mică şi mare densitate (material plastic folositpentru fabricarea unor obiecte de uz casnic şi industrial - n.red.)sau diferite produse petrochimice.
Pentru partea de petrochimie din Arpechim, Petrom s-a înţelescu Oltchim, dar pentru restul rafinăriei afirmă că nu a mai găsitun cumpărător.
"Faptul că astăzi numai trei rafinării mai fucţionează aratăcă sectorul de rafinare a fost supradimensionat. Gazul pe­trolierlichefiat, de exemplu, era ars în făclie atunci când nu era spaţiude depozitare. Dependenţa totală de ţiţeiul din import a condus lafuncţionarea sub capacitate a rafi­nă­riilor, cu implicaţiinefavorabile asupra costurilor de pro­ce­sa­re", spune un fostdirector din cadrul rafinăriei Petro­mi­dia.


Axa uitată: Arpechim - Oltchim - Rafo
Deşi premierul Emil Boc a declarat după anunţul de închidereal Arpechim că încearcă să găsească soluţii pentru transformarea înrealitate a "viziunii integrate Arpechim - Olrchim", Petrom a spuscă după un an de negocieri nu a găsit niciun cumpărător credibilpentru rafinăria piteşteană. La finalul anului 2009, Emil Bocvorbea despre realizarea unui lanţ petrochimic cu Rafo Oneşti,Oltchim şi Arpechim care urma să salveze 1.500-2.000 de locuri demuncă şi care urma să devină un centru important pentru economiaromânească. De atunci nu s-a concretizat nimic, dar acum prilejul afost folosit pentru lansarea unor atacuri politice.
"Nu mi-a plăcut contractul ăsta cu Petrom-ul niciodată. Răulprimordial se află în contractul de vânzare-cumpărare alPetrom-ului de către Guvernul Adrian Năstase, care după părerea meaa adus un prejudiciu uriaş economiei naţionale. De acolo decurgtoate relele legate de creşterea com­bus­tibilului, de vânzareaArpechim, acolo e răul primordial, în vânzarea Petrom-ului. Acumbineînţeles că voi încerca să găsesc soluţii pentru că viziunea meaintegrată a fost Arpechim-Otlchim, dar văd ce pot face în contexulacesta", a declarat Emil Boc, citat de Mediafax.
Declaraţiile vin în contextul în care statul român are doireprezentanţi în consiliul de supraveghere al Petrom, dar carerefuză să ex­plice ce poziţia au avut faţă de această închi­dere şide ce nu a fost găsit un "cum­pă­rător credibil" pentruArpechim.
"Luaţi legătura cu biroul de presă al Petrom. Ştiţi că am uncontract de confidenţialitate cu ei", a spus Marian Ţurlea, membruîn consiliul de supraveghere al Petrom la propunerea MinisteruluiEconomiei. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Economiei nuau putut fi contactaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO