Companii

Oracle angajeaza 500 de oameni intr-un an

Oracle angajeaza 500 de oameni intr-un an

Click pentru imaginea intreaga

09.08.2007, 20:40 148

Oracle Romania, subsidiara locala a celei mai mari companii de software de business din lume, va angaja aproximativ 500 de oameni intr-un an de zile pentru centrele de servicii si suport pe care le are in Bucuresti.
Angajarile anuntate de Oracle cresc presiunea pe piata fortei de munca din Capitala - cea mai afectata de criza de oameni - si este de asteptat sa destabilizeze si mai mult raportul intre cerere si oferta pe segmentul angajatorilor din servicii. Angajarile masive, pe termene de timp relativ scurte (un an-doi), anuntate de marile multinationale afecteaza direct businessurile mici din zona de servicii sau din IT care pierd in acest fel angajatii, atrasi de salariile mai mari si de posibilitatea de a lucra intr-o multinationala.
Salariile la nivel de entry-level pentru angajatii cu diferite competente tehnice care vorbesc limbi straine pornesc de la 300 de euro si pot ajunge si pana la 1.000 de euro.
Oracle are in prezent peste 1.000 de angajati. "Anul trecut, rata de crestere a fost de 100%. Practic, numarul de angajati s-a dublat de la 500 la 1.000, iar anul acesta preconizam o crestere de 50%. Intentionam ca pana la finalul anului financiar urmator, in mai 2008, sa depasim pragul de 1.500 de angajati", a declarat Simina Berceanu, HR senior manager la Oracle Romania.
Presiunea exercitata pe piata fortei de munca de valurile de angajari anuntate de companiile furnizoare de servicii este din ce in ce mai puternica, in conditiile in care specialistii in anumite domenii (IT, financiar), vorbitori de limbi straine, sunt printre cei mai targetati de catre acesti angajatori.
"La nivel de profil cautat, concuram cu alte companii, ca HP, IBM sau Genpact. Insa in ceea ce priveste recrutarea, nu exista competitie directa, intrucat nu facem head-hunting pentru a recruta angajatii altor companii din piata. Principala noastra sursa de recrutare este site-ul companiei", precizeaza Berceanu.
Centrele de servicii si suport sunt printre cei mai activi angajatori din Capitala, anuntand sute si chiar mii de angajari in acest an. Doar Genpact si Accenture, cei mai mari jucatori de pe piata locala de Business Process Outsourcing (BPO), au anuntat angajari masive in urmatorii ani.
Astfel, furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact va ajunge la 2.000 de angajati pe piata locala in urmatorii doi ani. Procesele de BPO se refera la externalizarea acelor activitati de suport din cadrul unei organizatii care nu au legatura cu businessul de baza.
Si oficialii Accenture au declarat recent ca celor 200 de angajati pe care ii are compania in Bucuresti li se vor adauga inca 1.800 pe termen mediu. HP a anuntat anul trecut ca pana la sfarsitul acestui an ar putea angaja peste 1.200 de persoane, numarul angajatilor din centrul de suport din Bucuresti urmand sa depaseasca astfel 2.000. In ceea ce priveste nivelul salarial oferit, managerul Oracle spune ca acesta este peste media pietei si este comparabil cu cel din alte tari europene.
Dintre cei peste 1.000 de angajati pe care ii are compania in prezent, aproximativ 900 lucreaza in Centrul Global de Operatiuni si Servicii din Bucuresti, care include 12 minicentre, unde lucreaza intre 30 si 250 de angajati, si care au ca profil activitati ca dezvoltare software, reinnoire de contracte, suport pentru clientii care utilizeaza produsele Oracle etc. Compania urmeaza sa deschida in curand un al 13-lea minicentru de consultanta in telecomunicatii, unde va angaja aproximativ 40 de oameni.
Pe partea de competente soft, candidatul cautat de Oracle trebuie sa vorbeasca engleza plus inca o limba straina, sa fie customer oriented si sa fie disponibil sa calatoreasca. Pentru pozitiile de specialisti, sunt cerute si diferite competente tehnice. In proportie de 80%, angajatii din centrul de operatiuni si servicii au varste intre 25 si 30 de ani.
Operatiunile din Romania ale Oracle s-au dublat in 2005 pana la 20 mil. euro, iar profitul a crescut de trei ori, la 4 mil. euro.

Cititi luni in suplimentul Profesii un interviu cu HR managerul Oracle

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO