Companii

OTE solicita derogari pentru Cosmorom

04.06.2003, 00:00 14

Grupul elen de telecomunicatii OTE, actionarul majoritar al operatorului RomTelecom, a anuntat ieri ca a solicitat creditorilor sai obligatari anumite derogari si aprobari privind incapacitatea de plata a subsidiarei sale indirecte Cosmorom.



Potrivit unui comunicat al OTE, compania le-a cerut detinatorilor de obligatiuni din emisiunea scadenta in 2007 in valoare de 1,1 miliarde de euro, lansata de subsidiara OTE Plc si garantata de OTE, sa aprobe o serie de amendamente la dispozitiile pentru eventualitatea intrarii in incapacitate de plata.



Acestea vizeaza pe de-o parte limitarea impactului acestor dispozitii asupra OTE, OTE Plc si a altor subsidiare semnificative (altele decat RomTelecom si OTE Estate), precum si acordarea posibilitatii de finantare pe proiect (finantare rambursabila din profitul obtinut de debitor si nu din alte active ale acestuia - n.r.) subsidiarelor operationale din Europa de Sud-Est.



Creditorii obligatari ai OTE care isi vor exprima acordul fata de solicitarile grupului elen pana la data de 16 iunie vor primi 2,5 euro pentru fiecare obligatiune in valoare de o mie de euro. Cei care vor aproba cererea companiei pana la 27 iunie vor beneficia de 1,5 euro la fiecare o mie de euro.



Saptamana trecuta, grupul grec a anuntat ca operatorul de telefonie mobila Cosmorom nu a reusit sa incheie, pana la acea data, un acord cu principalul sau furnizor de echipamente in privinta unor datorii comerciale, evaluate de furnizor la 100 de mil. euro plus dobanzi.



Conform unui articol publicat de Financial Times, Cosmorom datoreaza companiei elene Intracom suma de 117 mil. $, aferenta unor echipamente de retea si sisteme de tarifare.



"OTE nu este dispus in acest moment sa furnizeze fonduri suplimentare prin intermediul unei contributii a actionarilor sau o alta finantare sub forma de imprumut care sa permita Cosmorom sa se achite de astfel de datorii, in conditiile in care nu are obligatia juridica sa faca acest lucru", se preciza in comunicatul de saptamana trecuta al grupului de telecomunicatii.



Ca urmare a situatiei in care se gaseste Cosmorom, ratingul OTE a fost plasat sub observatie, in vederea unei retrogradari, de agentiile de evaluare financiara Standard&Poor's si Moody's. Cele doua institutii au aratat ca incapacitatea de plata a operatorului roman de telefonie mobila a activat o clauza contractuala care afecteaza emisiunea de obligatiuni a OTE, precum si o linie de credit sindicalizat a grupului elen.



Divizia de telefonie mobila a RomTelecom, Cosmorom, a realizat, in primul trimestru, venituri operationale de 2,2 mil. euro, in vreme ce cheltuielile sale operationale s-au cifrat la 12,5 mil. euro. Cosmorom a raportat o pierdere neta de 10,5 mil. euro.



La finele lunii martie, compania de telefonia mobila avea 92.227 de clienti, in scadere cu 18,2% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO