Companii

Pambac: din august vom majora treptat pretul painii cu 10%-20%

Pambac: din august vom majora treptat pretul painii cu 10%-20%
16.07.2007, 15:26 25

Pambac, unul dintre principalii producatori din industria locala de morarit si panificatie, a inregistrat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 22 de milioane de euro, in crestere cu 21% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si o crestere a profitului net cu 16%.
"Aceste rezultate au fost inregistrate pe fondul unei strategii de restructurare numerica a portofoliului de produse si a concentrarii pe grupele semnificative", a declarat Alin Giurea, directorul general al companiei.
El a adaugat ca principalele produse ale caror vanzari au condus la aceasta crestere sunt pastele fainoase si faina preambalata, care in perioada aprilie-mai 2007 au inregistrat cote de piata de 26%, respectiv 16%, potrivit datelor MEMRB, citate de companie.
Desi cea de-a doua jumatate a anului se anunta a fi una dificila pentru producatorii din domeniu, din cauza scaderii pietei in volum si a cresterii pretului pe tona de grau, compania isi mentine estimarile de crestere de la inceputul anului, mizand pe o cifra de afaceri de 49 de milioane de euro, in crestere cu 22% fata de anul trecut si un profit net de cel putin 2 milioane de euro.
"Pretul graului a crescut deja cu 20%, in conditiile in care estimam pentru anul acesta o crestere a pretului graului cu 40% comparativ cu anul trecut, crestere care se va vedea si in pretul painii. Incepand cu luna august a acestui an intentionam sa majoram treptat pretul painii cu 10% - 20%, aceste cresteri fiind conduse atat de pretul graului sau al fainii cat si de pretul utilitatilor, cat si de costurile salariale si de transport care ajung chiar si la 15% din pretul painii", a spus Giurea.
Potrivit reprezentantului companiei, pretul unui kilogram de grau a ajuns sa varieze anul acesta intre 0,55 si 0,58 de lei, dublu comparativ cu anul trecut, cand costa aproximativ 0,33-0,34 de lei.
Alin Giurea a spus ca si preturile fainurilor si ale pastelor fainoase vor inregistra cresteri anul acesta.
"Preturile fainurilor au crescut cu 10% si este posibil sa creasca pana la finele anului cu 40% comparativ cu anul trecut. Pastele vor inregistra si ele cresteri de 15%", a spus el.
Compania are programate in 2007 investitii totale de aproximativ 5 milioane de euro in dezvoltarea capacitatilor de productie, logistica, distributie si sustinerea brandurilor, pentru a caror promovare a alocat anul acesta aproximativ 2,9 milioane de euro (suma calculata in sistem rate card).
Aceeasi suma a fost alocata de Pambac si anul trecut, aproape un milion de euro (suma calculata in sistem rate-card) fiind destinat promovarii pastelor fainoase. Rezultatul acestor investitii impreuna cu o crestere a consumului de paste pe plan local a fost inregistrarea in 2006 a unei cresteri a vanzarilor volumice cu 27% comparativ cu anul precedent, datorata in principal segmentului de produse de macinis si pastelor fainoase.
Principalii competitori ai companiei pe piata locala a pastelor sunt Pangram Resita, Baneasa Bucuresti, European Food si Arnos din Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO