Companii

Pana se listeze la Bursa, SSIF Broker, in conflict CNVM

13.07.2004, 00:00 10

O majorare de capital care precede viitoarea listare la Bursa a societatii de intermediere pe piata de capital SSIF Broker a generat un conflict intre reprezentantii societatii si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care trebuie sa avizeze toate majorarile de capital ale societatilor de brokeraj.
Reprezentantii SSIF Broker spun ca CNVM nu vrea sa o aprobe majorarea, iar CNVM spune ca SSIF Broker nu s-a incadrat in prevederile legii.
Conform presedintelui SSIF Broker, Petru Prunea societatea nu poate sa utilizeze cele 133 de miliarde de lei (3,3 milioane de euro) atrase de la actionari in cadrul majorarii din cauza lipsei avizului CNVM. "Asa ne sicaneaza de fiecare data. Acum stam cu 133 miliarde de lei nefolositi pentru ca CNVM nu ne da avizul pentru majorarea de capital," a declarat pentru ZF Petru Prunea, presedintele Broker. El a mai adaugat ca banuieste ca CNVM face jocul societatilor de brokeraj  din Bucuresti, fara a oferi insa alte detalii. Broker are sediul central in Cluj-Napoca.
Problema cu care societatea s-a confruntat la CNVM este aceea ca trebuia sa obtina un aviz pentru actionarii care au depasit pragul de 10% din actiuni. Prunea sustine ca nu avea cum sa ceara un aviz pentru o astfel de majorare. "Cand a fost inceputa majorarea, actionarilor li s-au repartizat actiuni in virtutea dreptului de preferinta. Actiunile care nu au fost subscrise au fost apoi redistribuite. Eu nu aveam de unde sa stiu cat vor subscrie actionarii in a doua faza a majorarii si ca unii dintre acestia vor depasi 10%," spune Prunea.
Gabriela Anghelache, presedintele CNVM sustine pe de alta parte ca SSIF Broker trebuia sa ceara un aviz si sa depuna o serie de documente. "Societatea trebuia sa notifice intentia actionarilor de a depasi 10% din capital. Trebuia sa fim anuntati ca exista actionari care ar putea sa treaca de pragul de 10%. Nu am primit toate documentele privind majorarea. Nici nu stim care este suma exacta cu care va fi majorat capitalul. Cand societatea va indeplini toate conditiile legale vom aviza majorarea," a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Cu toate aceste presedintele CNVM  spune ca este de apreciat intentia societati de a-si lista actiunile la Bursa. "Este un lucru bun pentru piata faptul ca vor sa se listeze," a declarat ea.
Broker are aproximativ 500 de actionari, iar dupa majorare va ajunge la un capital social de 175 miliarde de lei. Statutul societatii nu permite nici unui actionar sa detina mai mult de 15% din capital.
Societatea are chiar si inainte de majorarea aflata in disputa cu CNVM cea mai capitalizata companie de brokeraj din Romania. Cele mai multe dintre societatile care intermediaza tranzactii pe piata de capital se situeaza sub nivelul de 10 miliarde de lei.
Prunea spune ca sumele atrase de societatea de brokeraj de pe piata de capital nu vor fi folosite numai pentru dezvoltarea activitatii de intermediere ci si pentru investitii directe pe piata "Cu banii pe care i-am atras vrem sa sustinem piata: sa participam atat la tranzactionarea pe piata secundara cat si sa oferim finantare companiilor pe piata primara," spune presedintele SSIF Broker.
In plus, presedintele societatii spune ca majorarea va permite SSIF Broker sa tina piept concurentei puternice care va veni din partea bancilor, care vor putea opera direct pe piata de capital.
Broker ocupa in prezent locul al doilea dupa valoarea tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori Bucuresti de la inceputul anului cu o cota de piata de 7,7%, si tranzactii intermediate in valoare de 1.619 miliarde de lei (40 milioane de euro). Soceiatea a intermediat in aceeasi perioada tranzactii de 161 miliarde de lei (4 milioane de dolari) pe RASDAQ, valoare care o plaseaza pe locul 8.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO