Companii

Paolo Bassetti: Am decis sa transformam o companie bazata pe volum intr-una bazata pe calitate

27.02.2006, 20:21 106

Vicepresedintele executiv al grupului TenarisSilcotub spune ca principalele directii de dezvoltare ale companiei sunt crearea unei structuri integrate de productie si investitii in calitatea produselor.

Paolo Bassetti a venit in Romania in 2004, cand Tenaris a preluat Silcotub Zalau, decis sa transforme o companie bazata pe volum si cantitate intr-o companie bazata pe calitate. El a restructurat si a cedat fabricile care nu aveau legatura cu activitatea de baza (tevi de fier) si a creat o structura integrata care cuprinde producatorul de tevi Silcotub si otelaria de la Calarasi, fostul combinat Donasid.

"In 2004 cand am venit in Romania, am preluat trei fabrici: Silcotub, Laminorul si Tubinox. Intre timp, am reusit sa restructuram si sa modernizam Silcotub si, prin preluarea Donasid, am creat o structura integrata de productie. Celelalte doua fabrici, Laminorul Braila si Tubinox, nu erau productive si nu serveau intereselor grupului, astfel ca le-am restructurat si le-am facut privatizabile dupa care le-am cedat, desi puteam sa le inchidem", a declarat Bassetti.

Din 2004, grupul Tenaris a investit in Romania circa 200 de milioane de dolari (160 de milioane de euro). Cea mai mare parte a acestei sume reprezinta pretul platit pentru preluarea Silcotub si a combinatului de la Calarasi, in timp ce investitiile realizate pentru achizitia de noi instalatii s-au ridicat la aproape 50 de milioane de dolari (41.5 mil. euro).

Tenaris a preluat Donasid Calarasi in mai 2005, in cadrul unei tranzactii in valoare de circa 37 de milioane de euro si a investit deja circa 33 de milioane de dolari (27,5 milioane de euro) pentru inceperea productiei de tagla rotunda si pentru alinierea la normele de mediu.

"In acest moment fabrica de la Zalau si otelaria de la Calarasi alcatuiesc o structura integrata si datorita sistemului informatic implementat in momentul in care Silcotub primeste o comanda, otelaria de la Calarasi stie imediat ce tip de otel sa produca, ceea ce reduce foarte mult timpul de livrare. Principalul avantaj este insa reducerea importurilor de materie prima din Rusia, urmand ca pana in iunie otelaria de la Calarasi sa ajunga sa asigure 95% din necesitatile Silcotub", a explicat Bassetti.

La Silcotub, Tenaris a investit in ultimii doi ani 12 milioane de dolari (circa 10 milioane de euro) in special in achizitia de echipamente noi, care au contribuit la cresterea calitatii produselor si a valorii adaugate a acestora.

"In 2006 ne-am propus sa investim 24 de milioane de dolari la Silcotub, unde construim linii de productie noi. Aceste investitii vizeaza cresterea valorii adaugate a produselor noastre. Daca initial valoarea adaugata a produselor Silctoub era de circa 15%, dupa finalizarea acestor investitii aceasta va fi de circa trei ori mai ridicata", a precizat vicepresedintele TenarisSilcotub.

"Punem accent pe calitate, deoarece in industria productiei de tevi metalice grupul nostru ocupa o pozitie de high-end. In industria de tevi noi suntem Armani", spune Bassetti.

O alta preocupare a vicepresedintelui TenarisSilcotub este dezvoltarea personalului companiei si implementarea unei politici salariale flexibile pe termen lung, precum si crearea unui mediu de lucru sigur. Un accent deosebit cade pe formarea de tineri specialisti.

"Pana in prezent am creat o echipa de 51 de specialisti tineri, cu varste cuprinse intre 24 si 28 de ani, pe care i-am ajutat sa se perfectioneze prin programe de practica si i-am angajat chiar dupa terminarea facultatii. In perioada urmatoare urmarim sa mai atragem circa 42 de noi specialisti tineri si sa cream o baza de selectie pentru noi specialisti prin colaborarea cu universitatile politehnice", a declarat Bassetti.

TenarisSilcotub produce tevi din otel carbon si slab aliat fara sudura, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, precum si in industria energetica, chimica si cea a constructiilor de masini. Circa 65% din productia companiei merge catre export, restul de 35% fiind destinata pietei interne.

Principalii clienti interni ai companiei sunt Petrom si Dacia, TenariSilcotub fiind unicul furnizor de tevi pentru modelul Dacia Logan.

La nivel mondial, grupul Tenaris livreaza tevi pentru marile grupuri petroliere, cum sunt Exxon sau Shell, fiind lider pe piata tevilor metalice, cu o cota de piata de 35%.

"Piata este in acest moment destul de solida. Preturile sunt stabile, iar sectorul energetic creste, restructurarea companiilor petrochimice contribuind la cresterea cererii pentru tevi", spune Paolo Bassetti.

Silcotub a inregistrat anul trecut un profit net de 6,44 milioane de euro, fata de pierderi de 2,8 milioane de euro cu un an inainte.

Cifra de afaceri a companiei a crescut in 2005 cu 22,5%, atingand 141,9 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO