Companii

Pariul fondurilor de investiţii din regiune pe România: 600 mil. euro în 2017 pe companii locale

Pariul fondurilor de investiţii din regiune pe România:...

Autor: Cristina Roşca

11.01.2018, 00:07 1222

Cinci fonduri de investiţii din Europa Centrală şi de Est au fost active în ultimul an pe piaţa din România, iar dintre acestea trei au intrat la cumpărare pariind circa 600 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Un singur fond de private equity din regiune a fost pe vânzare, iar un altul a tatonat piaţa, intrând într-o serie de negocieri.

Au fost luate în calcul doar fondurile care au sediu în regiune – Penta Investment, PPF, Emma Capital, Enterprise Investors şi Abris Capital - nu şi cele specializate pe regiune cum este cazul Mid Europa Partners şi Revetas, dar care au sediul în Occident. Achiziţiile operate de acestea au o valoare de circa 600 mil. euro, conform estimărilor existente. 

Poate cea mai importantă mutare a anului realizată de un fon de private equity a fost achiziţia grupului A & D Pharma de către fondul de investiţii Penta Investment, o tranzacţie evaluată la 350-400 mil. euro, potrivit surselor din piaţă.

Pentru Penta Investment aceasta nu este singura mutare pe România anul trecut, anterior, în vara aceluiaşi an, fondul preluând reţeaua de farmacii Arta de la antreprenori locali.

Singurul fond de investiţii din Europa Centrală şi de Est care a pariat pe vânzarea activelor din România anul trecut este Enterprise Investors, un nume cu greutate pe piaţă şi cu vechime totodată. Enterprise Investors şi-a făcut exitul din Macon, producătorul de materiale de construcţii fiind preluat de producătorul german de blocuri de zidărie Xella International în decembrie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO