Companii

Patriciu da vina pe scumpirea petrolului si pe deprecierea leului pentru pierderile de 65 mil. euro

15.02.2008, 20:51 17

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), principala companie a grupului petrolier Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inregistrat la sfarsitul anului trecut o pierdere de 65,7 mil. euro (219,5 mil. lei), de aproape cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul consemnat in anul 2006, potrivit rezultatelor financiare preliminare neconsolidate transmise Bursei de Valori.
Compania a pierdut aproximativ 42,3 mil. euro doar in ultimul trimestru al anului ca urmare a aprecierii barilului de petrol, care a depasit anul acesta pragul de 100 de dolari pe baril, dar si a pierderilor financiare inregistrate din cauza cursului de schimb valutar.
Cifra de afaceri a companiei a ajuns la un nivel de 1,6 miliarde de euro (5,49 miliarde de lei), in crestere cu doar 4%, in euro, comparativ cu sfasitul anului 2006. Cea mai mare contributie la pierderile companiei au avut-o aprecierea cheltuielilor financiare cu 56,5 mil. euro (188,8 mil. lei) pana la un nivel de 215 mil. euro (720,8 mil. lei) la sfarsitul anului. Pierderile financiare au ajuns la 58 mil. euro (193,7 mil. lei), fata de 7,03 mil. euro (23,5 mil. lei) la sfarsitul anului 2006.
"Rezultatele financiare au fost direct influentate de factori externi, independenti de activitatea rafinariei Petromidia. Desi rezultatele operationale ale companiei sunt foarte bune, costurile au fost foarte mari. Conjunctura de piata nefavorabila - in special in ultimele 5 luni ale anului trecut, pretul barilului pe bursa de profil care a depasit chiar si 95 dolari, diminuarea diferentialului Brent-Ural, precum si aprecierea euro fata de dolar au influentat aceste rezultate", au declarat reprezentantii companiei.
Potrivit surselor citate, profitul operational consolidat al companiei a ajuns anul trecut la un nivel de 141 mil. dolari (112 mil. euro), in crestere cu 16% comparativ cu rezultatul consemnat in 2006.
Cifra de afaceri la nivel consolidat s-a ridicat la 2,08 mld. euro, iar pierderile consolidate sunt de 70 mil. euro.
Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru informatii suplimentare. In vara anului trecut, compania Rompetrol Holding, inregistrata in Elvetia, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu alaturi de partenerul sau american Phil Stephenson, a vandut companiei petroliere de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.
Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, iar valoarea tranzactiei a fost estimata la 2,7 miliarde de dolari, dar nu a fost niciodata confirmata de vreuna din parti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO