Companii

Patriciu scoate bani si din mase plastice

19.05.2005, 19:19 38

Compania Rompetrol Petrochemicals, companie membra a grupului Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, si-a planificat cresterea cifrei de afaceri si a profitului net cu 50% anul acesta, in urma majorarii productiei de polipropilena si a extinderii cu 40% a vanzarilor de produse solide.

Polipropilena este o materie prima pentru industria maselor plastice din care se fac tevi sau materiale de constructii, avand o densitate mai mare, iar din polietilena se fac pungi si alte ambalaje

Compania a inregistrat in anul 2004 o cifra de afaceri de 102 milioane de dolari (circa 82 mil. euro), in crestere cu 65% fata de 2003. Profitul operational (EBITDA) al companiei a fost de 4,7 milioane de dolari (aproximativ 3,8 mil. euro), mai mare cu 160% fata de anul precedent, a anuntat compania.

"Rompetrol Petrochemicals va beneficia in mod natural de contactele comerciale pe care le are deja pe piata, in primul rand pentru ca multi dintre clientii sai traditionali interesati de polipropilena sunt si consumatori de polietilena", a spus directorul companiei, Florin Andrei. Compania intentioneaza, de asemenea, sa reporneasca instalatia de polietilena de joasa densitate (LDPE), la capacitatea proiectata, pana in decembrie 2005.

Rezultatele inregistrate in 2004 se datoreaza politicii investitionale a companiei, peste 7,5 milioane de dolari fiind investiti in proiecte de modernizare si revizie, in achizitii de active, precum si pentru extinderea activitatilor de aprovizionare cu materii prime, a mai afirmat Andrei.

Potrivit estimarilor proprii, compania are o cota de 70 % pe piata interna de polipropilena, de 2,7 % pe piata de polietilena si 19% din piata PET.

Rompetrol Petrochemicals, infiintata in anul 2003, este specializata in producerea diverselor categorii de polipropilena. Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, anticipa ca acest sector va cunoaste o dezvoltare rapida in cadrul grupului, si ca majorarea capacitatii de productie ar putea urca cifra de afaceri a Rompetrol Petrochemicals la circa 700 de milioane de dolari peste doi-trei ani.

Companiile din industria petrochimica s-au confruntat cu cresterea peste asteptari a pretului petrolului la nivel mondial, fapt ce a sporit pretul materiilor prime utilizate.

Cresterea pretului final al produselor ce au la baza derivati ai petrolului nu a putut fi absorbita in intregime de piata, majoritatea jucatorilor confruntandu-se cu reducerea marjelor de profitabilitate.

Cu toate acestea, industria maselor plastice din Romania a beneficiat de expansiunea pietei materialelor de constructii, ceea ce a dus chiar la o reorientare a portofoliilor companiilor spre acest segment al pietei.

Grupul Rompetrol, al doilea jucator ca marime de pe piata romaneasca, a deschis recent o reprezentanta la Moscova, urmand sa evalueze posibilitati de extindere a activitatilor in zona, in special pe domeniul de explorare si productie.

Deschiderea unei reprezentante la Moscova face parte din strategia de expansiune a grupului in peninsula Balcanica, Turcia, Moldova, Ucraina si Rusia. Activitatea reprezentantei va fi coordonata tehnic de catre divizia Upstream (explorare, exploatare, productie) a grupului Rompetrol.

La inceputul anului, grupul Rompetrol a infiintat o subsidiara si in Albania in vederea consolidarii pozitiei sale de jucator pe piata petroliera regionala.

Grupul Rompetrol a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 1,6 mld. $ (1,3 mld. euro), din care circa 80% inseamna contributia rafinariei Petromidia. Grupul, cu operatiuni puternice in Romania, mai are subsidiare in Bulgaria si Republica Moldova, o alta piata vizata pentru extindere fiind Turcia. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO